fbpx

O tem se je molčalo leta: Srbski kriminalec Arkan je v cerkvi v Vukovarju vodil diskoteko

Slika z dne 20. september 1995, ki prikazuje Željka Ražnatovića Arkana med opazovanjem njegove enote, ki je bila napotena v Sanski Most, približno 30 kilometrov zahodno od Banja Luke. Arkana so ZN prepoznale kot vojnega zločinca, ki je kriv za grozote, ki so bile izvedene v Vukovarju in v Bijeljini. Foto: epa

Ivan Gavrilović, ki ga balkanski mediji opisujejo kot glasbeno legendo devetdesetih let v Srbiji, je bil vedno v družbi zloglasnih kriminalcev, kot sta Milorad Luković Legija in Željko Ražnatović Arkan. 

Gavrilović je o balkanskih kriminalcih razkril, da je danes “kriminal drugačen, zdaj je to: obleka, kravata in aktovka. Prej so bili pravi razbojniki, ki so imeli ‘jajca’, vendar zdaj služijo večje vsote denarja”.

Kot srbski pevec je med vojno večkrat nastopal v klubih, ki jih je vodil razvpiti Legija. “Legija je vodil diskoteko Zombi, tam sem večkrat pel. Bil je zelo pošten. A Arkan je vedno pazil na nas, da nas ni kdo ogoljufal pri denarju. Ni nas ščitil le v Jugoslaviji, ampak tudi širše,” je razkril Arkanov vpliv. Slednji se je rodil v Brežicah in je bil spoznan za krivega 24 zločinov proti človeštvu, pa tudi vojnih zločinov in kršitev Ženevske konvencije. Poročen je bil s srbsko pevko Svetlano Ražnatović – Ceco, prav ona pa je bila osumljena, da je sodelovala pri njegovem umoru v beograjskem hotelu Intercontinental.

Zloglasna Arkan in Ceca na poročni dan. (Foto: epa)

Neposredno iz diskoteke, pijani, so odšli na fronto
Tako kot za Legijo je Gavrilović pel tudi za Arkana. “Zanj sem pel v vasi blizu Vukovarja v katoliški cerkvi, ki je bila spremenjena v diskoteko. Poješ celo noč za ljudi, ki se borijo. Tako pijani se ‘poberejo’ ob šestih zjutraj in gredo na fronto, jaz pa domov v Beograd,” je razkril Gavrilović in dodal, da je bilo stanje “noro”. “Legija je šel enkrat v F6, postrojil 100 ljudi in jih prisilil, da so nosili majico z napisom ‘Ratko Mladić je heroj’,” še razkriva hrvaški portal Express.

M. S.