fbpx

Trump namerava podpisati resolucijo, ki obsoja sovražni govor

Foto: YouTube

Številni Američani ne cenijo dejstva, da jim ustava zagotavlja svobodo govora, čeprav obstaja več narodov po svetu, ki sploh nimajo kodificirane ustave. V zvezi s tem je tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Huckabee Sanders potrdila, da bo ameriški predsednik Donald Trump podpisal resolucijo, ki so jo pripravili republikanski in demokratski zakonodajalci, s katero bodo obsodili sovraštvo. 

Preambula poleg tega, da izraža podporo skupnosti Charlottesville, od predsednika zahteva, da obsodi bele nacionaliste, bele supremaciste, Klu Klux Klan, neonaciste in ostale sovražne skupine, poleg tega pa mu narekuje, naj skupaj s kabinetom uporabi vse razpoložljive vire za soočanje z grožnjami, ki jih predstavljajo te skupine.

Številni kritiki te resolucije trdijo, da jim ni jasno, čemu bi Trump moral to podpisati, saj je že obsodil sovražne skupine, vključno z neonacisti in Ku Klux Klanom, prav tako pa jim ni jasno, kaj naj bi pomenila uporaba vseh razpoložljivih virov. Poleg tega tudi poudarjajo, da danes za rasista velja vsakdo, ki zagovarja zakonite migracije, za ksenofoba pa vsak, ki je ponosen na svoj narod.

Pet strani dolg dokument sicer omenja nasilje neonacistov, pozablja pa na Antifo ali katere druge skrajno levičarske skupine, vključno s podpornikom Bernija Sandersa, ki je nedavno med treningom bejzbolske ekipe poskušal umoriti republikanskega kongresnika.

H. M.