V boju za prevlado, je bilo med izgredi v zaporih ubitih 75 ljudi!

Zapor v Ekvadorju (Foto: Twitter)

V ekvadorskih zaporih razmeroma pogosto prihaja do smrtonosnih  izgredov, nazadnje je decembra lani umrlo 11 zapornikov. Vendar pa so krvavi nemiri v torek presegli vsa prejšnja divjanja in povzročili več smrtnih žrtev kot jih je bilo v celotnem prejšnjem letu. V zaporih je namreč – v bojih za prevlado – umrlo kar 75 zapornikov.

Po poročanju oblasti v Ekvadorju, je v torek v več zaporih med izgredi izgubilo  življenje najmanj 75 ljudi. Za nasilje je bil povod boj za prevlado med različnimi tolpami, po nedavni smrti prejšnjega šefa kriminala. Los Choneros je bil ubit decembra lani, kmalu za tem, ko so ga izpustili iz zapora. To je povzročilo notranje nemire in boj za prevlado med tolpami. Krvavi nemiri so se pričeli takorekoč istočasno, v treh različnih večjih zaporih, na različnih koncih države. Prvotno so razglasili 62 smrtnih žrtev divjanja kriminalcev, naknadno pa se je številka povečala še za 13 smrti.

Nacionalna policija je agenciji sporočila, da so zaporniki v pristaniškem mestu Guayaquil s pomočjo stražarjev pretihotapili dve pištoli in da bi bilo orožje lahko uporabljeno za usmrtitev voditeljev Los Chonerosa. Jutranja iskalna akcija orožja je sprožila nemire, v katerih je umrlo 21 oseb. V zaporih v mestih Cuenca in Latacunga, kjer je tudi prišlo d okrvavih izgredov, je bilo 33 oziroma 8 mrtvih. Približno 70 odstotkov celotne zaporniške populacije v Ekvadorju je pristalo v prostorih za pridržanje. Oblasti menijo, da so izbruhe nasilja organizirali tekmeci Los Chonerosa v pričakovanju načrtovanih atentatov.

Foto: Twitter

Poznejši izbruhi v provinci Guayas, katere glavno mesto je Guayaquil, so zahtevali še 13 življenj. Med smrtnimi žrtvami so bili samo zaporniki, vendar pa so bili ranjeni tudi nekateri policisti in pazniki, medtem ko so se več ur trudili umiriti stanje in prevzeti nadzor. Ekvadorska vojska je bila razporejena za vzpostavitev varnostnega obroča okoli zapora v Cuenci, ki ima najvišjo stopnjo varovanosti.

Državni zaporniški sistem že dolgo trpi zaradi prenatrpanosti. Nedavni poskusi zmanjšanja števila zapornikov zaradi nevarnosti epidemije covid-19, manj hude kršitelje so namreč izpuščali domov, niso v celoti rešili te problematike. Trenutno je v Ekvadorju okrog 38 tisoč zapornikov, s tem da naj bi jih njihovi zapori lahko sprejeli le  29 tisoč. Problematično pa je tudi pomanjkanje kadra, kar še toliko bolj onemogoča uspešno odzivanje na izredne razmere, kot so jim bili priča ta teden.

Sara Bertoncelj