fbpx

V luči razsodbe proti Rittenhousu se pričakujejo nemiri, v pripravljenosti 500 pripadnikov nacionalne garde

Foto: epa/Twitter

Sojenje proti 18-letnem Kylu Rittenhousu, ki ga tožilstvo bremeni dvojnega umora in poskusa umora, še ni zaključeno. Ker se je vse skupaj dogodilo med nasilnimi protesti Black Lives Matter, je primer  vzbudil veliko zanimanja medijev in javnosti. Potem ko sta tako tožilstvo kot obramba imela že svoj zaključni govor, je sedaj na potezi porota, da sprejme odločitev.

V Kenoshi so 25. avgusta 2020 izbruhnili izgredi, ki se jih je udeležil tudi tedaj 17-letni Kyle Rittenhouse, ki je bil prisiljen v samoobrambi ustreliti tri napadalce. Dva sta umrla. Ameriški mediji, naklonjeni anarhistom, so zaradi tega hoteli Rittenhousa živega pojesti. Čez noč je najstnik, ki se je udeležil izgredov, da bi pomagal pomoči potrebnim – saj je podnevi čistil grafite, zvečer pa je nudil prvo pomoč žrtvam solzivca in požara – postal v očeh ameriških osrednjih medijev celo večje zlo od takratnega predsednika Donalda Trumpa.

Pričakujejo nemire
Pri zaslišanju je sodelovalo 18 porotnikov, od tega šest nadomestnih. 12 porotnikov, od tega sedem žensk in pet moških, je bilo po besedah sodnika Bruca Schroederja izbranih naključno. To namreč predstavlja 20-letno prakso pri delovanju sodišča, s čimer je tudi ovrgel kakršne koli očitke glede izbire porotnikov.

Medtem ko se je porota spravila v pregledovanje dokumentacije, so se zunaj pričeli zbirati protestniki, ki si želijo obsodbe 18-letnika. Ker se v času razglasitve razsodbe pričakujejo nemiri, so vpoklicali 500 pripadnikov nacionalne garde, poroča Fox News.

Foto: epa

V sredo, 10. novembra letos, je bil sicer zaslišan tudi sam mladenič, ki ga tožilstvo bremeni dvojnega umora in poskusa umora. Poroti je povedal, da je streljal v samoobrambi, smrt 36-letnega pedofila in duševnega bolnika Josepha Rosenbauma in 26-letnega kriminalca Anthonyja Huberja pa je rezultat tega. Pri tem pa je treba omeniti, da je sicer zanimivo, da je tretji napadalec, 27-letni kriminalec Gaige Grosskreutz pred poroto priznal, da je Rittenhouse streljal šele, ko je sam nameril pištolo v mladoletnika.
V samem primeru je sicer prihajalo do zapletov. Tožilec  Thomasom Binger je namreč je skušal v sodni proces vpeljati dokazno gradivo, ki je bilo že pred samim sojenjem izločeno kot neprimerno. Ko je Binger začel napletati zgodbo o tem, kako naj bi si Rittenhouse želel, da bi pri sebi imel svojo puško AR-15, je sodnik Schroeder ustavil sojenje, napotil porotnike, da nemudoma zapustijo sodno dvorano, nato pa je oštel tožilca, ker si je dovolil kaj takega.

Sara Kovač