V tujini cene goriv padajo že drugi teden, pri nas še vedno plačujemo več kot v času Janševe vlade

Datum:

Stanje na čeških bencinskih črpalkah je vedno bolj optimistično. Cene na čeških črpalkah namreč padajo že drugi teden. Poleg tega se je hitrost znižanja cen v zadnjem tednu pospešila.

V soboto je liter bencina v povprečju stal 47,39 krone (1,93 evra), kar je 41 halerjev manj kot pred tednom dni. Dizel se je pocenil za 43 halerjev na povprečno 47,57 krone (1,94 evra) za liter.

Kljub padcu cen so goriva na Češkem še vedno občutno dražja kot pred letom dni. Cene goriv so se letos močno podražile na prelomu februarja in marca po začetku ruske invazije na Ukrajino. Še 23. februarja je liter bencina v povprečju stal približno 37,40 krone (1,52 evra), dizla pa približno 36,40 krone (1,48 evra).

V dveh tednih po začetku ruske invazije pa je cena bencina poskočila na skoraj 47,30 krone na liter (1,93 evra na liter), cena dizelskega goriva pa skoraj na 49,60 krone na liter (2,02 evra na liter). Od takrat so cene nihale. Vlada je proti skokoviti rasti cen goriv sprejela več ukrepov. Med drugim je od začetka junija za štiri mesece znižala davek na porabo bencina in dizelskega goriva za 1,50 krone na liter (0,061 evra na liter).

Vir: Kurzy.cz

Češka bo lahko povečala dnevno zmogljivost za dostavo surove nafte po naftovodu TAL, je prejšnji teden najavil premier Petr Fiala, potem ko je država dobila dovoljenje nemških oblasti. Naftovod TAL prenaša nafto iz italijanskega pristanišča Trst v Avstrijo in Nemčijo, od koder jo drugi naftovod povezuje s Češko. Vlada si je prizadevala za dolgoročno povečanje dobave prek TAL, da bi zmanjšala svojo delno odvisnost od ruske nafte po invaziji Moskve na Ukrajino.

Zahvaljujoč tej odločitvi Bavarske bo mogoče povečati zmogljivosti v plinovodu … kar nam pomaga, da se znebimo odvisnosti od ruske nafte,” je dejal Fiala na tiskovni konferenci po pogovorih z bavarskim deželnim premierjem Markusom Soderjem. “To je pomemben korak pri diverzifikaciji našega gospodarstva.”

Državljanom bodo pomagali pri plačilu visokih zneskov položnic
V četrtek, 14. julija zvečer, je spodnji dom češkega parlamenta potrdil predlog zakona, s katerim se pomaga državljanom pri plačilu položnic za elektriko in plin v novi kurilni sezoni. Za so glasovali vsi prisotni poslanci. Program predvideva, da bo država vsem gospodinjskim odjemalcem povrnila do 16.000 čeških kron (do 652,12 evra) za stroške energije. V prejšnji različici je bil predlog zakona namenjen le elektriki in plinu, poslanci pa so mu dodali še ogrevanje. Vlada bo s posebnim odlokom določila natančno višino odškodnine za posamezne primere.

Nadomestilo bo samodejno zagotovljeno v obliki popusta. Prebivalcem ne bo treba vlagati vloge ali se o tem dodatno spraševati na kakršen koli drug način. Energetska podjetja bodo samostojno opravila preračun in vsa vprašanja reševala neposredno z državo. Odškodnina pa ne bo veljala za začasna bivališča (npr. vikende) in tarife, ki vključujejo polnilna mesta za električna vozila. “Ljudje bodo videli rezultate na svojih računih od 1. oktobra. Podpora bo veljala za celotno kurilno sezono,” je napovedal minister za industrijo in trgovino Jozef Sikela. Vlada je za ta program namenila 27 milijard kron. Da zakon stopi v veljavo, ga mora potrditi še senat.

Iz fotografije je razvidna primerjava cen goriv v času vlade Janeza Janše po uredbi, ki jo je sprejela vlada Janeza Janše in bi morala veljati najmanj do 10. avgusta. Razlike v cenah so več kot očitne. Če bi vlada Roberta Goloba delala za ljudi, bi uredbo iz časa Janševe vlade podaljšala, tako pa jo je predčasno preklicala. Napovedana podražitev goriv je konec junija sprožila dolge čakalne vrste na črpalkah, marsikje pa je tudi zmanjkalo tako dizelskega kot 95-oktanskega bencinskega goriva. Nezadovoljstvo je bilo veliko, saj so mnogi ostali s praznim rezervoarjem, ljudje niso mogli v službo in po opravkih. Izkazalo se je, da naša vlada preprosto ne razume, da bi draginjo lahko blažili z nižanjem dajatev.

Vir: Twitter

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Soros s 50-milijonsko fundacijo v času prihajajočih volitev v ZDA

Soroseva organizacija Open Society Foundations bo vložila 50 milijonov...

Golob znova prekršil dano obljubo, v SDS mu dali še eno priložnost

Na današnji izredni seji je bil na dnevnem redu...

Dejan Vunjak postal očka

V družini Vunjak je veselo. Pevec Dejan Vunjak je...