fbpx

[VIDEO] Tako se je Princ Harry “podelal” po svoji novi domovini, Američani mu niso ostali dolžni

Foto: (EPA)

Angleški princ Harry, ki se je pred časom odrekel svojim dolžnostim znotraj kraljeve družine Windsor, je včeraj nastopil na sedežu organizacije Združenih narodov. Na dogodku, poimenovanem Mandelin dan, ki ga organizirajo v čast in spomin na južnoafriškega predsednika in disidenta, je napadel svojo posvojeno domovino, s tem pa sprožil val kritik užaljenih Američanov. 

Od grozovite vojne v Ukrajini pa do krčenja ustavnih pravic tukaj v Združenih državah smo priča globalnemu napadu na demokracijo in svobodo,” je v svojem govoru povedal prince Harry. Nesojeni prestolonaslednik se je pri “krčenju človekovih pravic” navezal na nedavno odločitev ameriškega ustavnega sodišča, da odločitev o legalnosti splava prepusti posameznim zveznim državam. V svojem govoru pa je govoril tudi o svojem nezadovoljstvo z nadzorom orožja v ZDA.

Američani nad izjavo niso bili prav nič navdušeni, poroča Dailywire. Borec v ringu in nekdanji pripadnik ameriških vojaških specialnih enot Tim Kennedy je sarkastično zapisal: “Princ iz britanske kraljeve družine nam pridiga, da bi se morali razorožiti.”

Uporabnik lahavharkov je zapisal: “Oprosti, Harry, ampak tvoja družina je izgubila pravico predavati Američanom o demokraciji po tisti zadevi, ko ste nas hoteli dodatno obdavčiti, brez da bi nam omogočili demokratično predstavništvo,” pri čemer je bil mišljen povod, ki je sprožil ameriško osamosvojitveno vojno. Na to temo so se zvrstili številni komentarji, kot je recimo: “O, hvala nebesom, neizvoljen nekdanji monarh je dodal svoje o naših ustavnih pravicah,” ali “Če bi bil direktni potomec Jurija tretjega, bi bil zelo pazljiv pri pridiganju ameriškemu občinstvu o pomankljivosti njihovih ustavnih pravic.”

Kritiziral je tudi prvi amandma
To ni bilo prvič, da je princ Harry kritiziral ameriško ustavo. Dailywire poroča, da je v podcastu “armchair expert” kritiziral tudi prvi amandma, ki Američanom zagotavlja svobodo veroizpovedi in govora, pravico do zbiranja in političnega samoorganiziranja. “Veliko lahko povem o prvem amandmaju, ker ga nekako razumem, ampak je butast,” je pokritiziral Harry.

Andrej Žitnik