fbpx

[Video] Za BBC-jevo poročevalko ženska nogometna reprezentanca preveč “bela”!?

Ženska angleška nogometna reprezentanca (Foto: epa)

Ko človek misli, da nebuloze zaradi obtožb rasizma ne morejo iti dlje, vedno znova ugotovi, da norost ne pozna meja. Če je morda včasih veljalo, da sta športna pripravljenost in uspehi glavno merilo za uvrstitev v reprezentanco, je sedaj očitno vse drugače. BBC-jeva komentatorka je namreč dala vedeti, da je njihova ženska nogometna reprezentanca preveč bela!?

Anglija trenutno tekmuje v skupinskem delu prvenstva UEFA za ženske. Angleška ženska nogometna reprezentanca se je navkljub ponedeljkovi prepričljivi zmagi nad Norveško z 8:o znašla na tnalu BBC-jevih kritik zaradi pomanjkanja “raznolikosti”.

Komentatorka na BBC-ju Eilidh Barbour je na začetku tega tedna glede nogometne ekipe po poročanju New York Posta dejala: “Vseh začetnih enajst in pet rezervnih igralk, ki so prišle na igrišče, je bilo belih, kar kaže na pomanjkanje raznolikosti v ženski igri Anglije.”

Izrečeno je zmotilo televizijsko novinarko Julio Hartley-Brewer, ki je v znak kritike zapisala: “Oprostite, kaj? Obstaja težava z angleško žensko ekipo na prvenstvu UEFA, ker je preveč bela“? Katere igralke je treba izpustiti, ker imajo napačno barvo kože? Preprosto neverjetno, da lahko BBC-jeva voditeljica to reče in je še vedno na svojem delovnem mestu!”

Spletna stran OutKick je v svojem poročanju o reprezentanci posebej izpostavila, da so v angleški nogometni ekipi le tri igralke, ki so pripadnice manjšin, in sicer Jess Carter, Demi Stokes in Nikita Parris.

V odgovor na BBC-jevo poročanje je britanski Daily Mail razkril, da so med enajstimi največjimi zaslužkarji na BBC-ju belci. “Kje so BBC-jeva poročila o pomanjkanju raznolikosti med njegovimi gnusno velikimi zaslužkarji? Nikjer, seveda,” so zapisali pri Daily Mailu in dodali, da je BBC organizacija, ki se rada posmehuje drugim, hkrati pa ostaja tako “bela, liberalna in srednjerazredna”, kot je to le mogoče.

Foto: epa

Na tem mestu se nedvomno lahko vprašamo, kaj bi se zgodilo, če bi si nekdo drznil reči, da je nemška reprezentanca “preveč turška” ali bog ne daj francoska “preveč črna”. Prepričani smo lahko le, da prebujenci ne bodo stopili na okope, ko bodo zagledali reprezentanco, v kateri bosta le dva bela igralca.

Sara Kovač