fbpx

Avstralija je začela s cepljenjem s poživitvenim odmerkom proti covidu-19

Foto: epa

Avstralija je začela uvajati poživitveni odmerek, da bi okrepila imuniteto proti covidu-19. Cepivo lahko prejmejo vsi starejši od 18 let, ki so že prejeli dva odmerka cepiva pred vsaj šestimi meseci.

V ponedeljek so v Avstraliji uradno začeli s poživitvenimi odmerki, čeprav je od sobote tretjo dozo cepiva proti covidu-19 prejelo že kar 173.000 ljudi. Trenutno cepijo s cepivom Pfizer, tudi tiste, ki so prejeli cepivo AstraZeneca v prvih dveh odmerkih.

“Poživitveni odmerek, šest ali več mesecev po drugem odmerku, bo zagotovil, da bo zaščita od prvih odmerkih še močnejša in dolgotrajnejša ter bo pomagal preprečiti širjenje virusa,” je v izjavi dejal zdravstveni minister Greg Hunt. Dejal je, da še ne vedo, ali bo potreben še četrti odmerek.

Zdravstveni minister Greg Hunt

Skoraj 90 odstotkov starejših od 16 let je v Sydneyju že dvakrat cepljenih. Vlada je dejala, da od ljudi ne bo zahtevala poživitvenega odmerka, da bi bili izvzeti iz ukrepov za zajezitev koronavirusa. Za začetek s poživitvenimi odmerki so se odločili, ker so začeli s sproščanjem ukrepov. V Sydneyju lahko restavracije povečajo svoje zmogljivosti, saj ni več omejitev glede števila cepljenih ljudi, ki so lahko naenkrat v restavraciji.

Koliko imajo na novo okuženih?
Večina ponedeljkovih novih okužb s covidom-19 (1126) je bila zabeležena v Victoriji, medtem ko je New South Wales poročal o 187 okužbah. Število novih primerov drugod je izjemno malo ali pa jih sploh ni.

Sara Kovač