fbpx

Ob 70. obletnici prvega zasedanja OZN: Farsa na celi črti

Foto: epa/STA

Na današnji dan leta 1946 se je v Londonu pričelo prvo zasedenje generalne skupščine novoustanovljene Organizacije združenih narodov (OZN), s čimer se je pričelo dejansko delovanje mednarodne organizacije. Toda dogodki zadnjih nekaj let vlogo OZN postavljajo pod vprašaj …

V ustanovni listini so se tako podpisnice oz. članice zavezale, da bodo preprečile vojno, oživele vero v človekove pravice, si prizadevale za pravico in spoštovanje mednarodnega prava ter za splošni družbeni napredek.

Med drugim so se članice (trenutno je 193 članic in dve opazovalki) zavezale tudi, da se druga svetovna vojna ne bo več ponovila, pa je v 70. letih vseeno prišlo do vojn po celotni zemeljski obli.

Farsa glede človekovih pravic
V lanskem letu, ko je bila Evropa soočena s še nekončanimi migrantskimi valovi, ki so posledica islamističnega terorizma, medverskega sovraštva in preprostega boja za prevlado v arabskem svetu, je vodenje Sveta OZN za človekove pravice prevzela Savdska Arabija.

Svetovni boj za človekove pravice tako vodi država, katere uradna religija je vahabski islam. Vahabizem je tudi izhodišče vseh islamističnih terorističnih skupin, s čimer je bila Evropa večkrat soočena tako v lanskem kot tudi že v letošnjemu letu.

Savdska Arabija pa je v začetku letošnjega leta še dodatno razplamtela medversko nasilje, ko so usmrtili 47 ljudi, obsojenih zaradi terorizma. Med njimi je bil tudi pomemben šiitski klerik Nimr al-Nimr.

Glavni organi OZN

  • generalna skupščina (kjer ima vsaka članica en glas in razpravlja o veliki večini zadev), varnostni svet (5 stalnih in 10 nestalnih članic deluje za ohranjanje mednarodnega miru in varnosti),
  • ekonomski in socialni svet (54 članic skrbi za koordinacijo vseh ekonomsko-socialnih zadev v okviru OZN in povezanih organizacij),
  • skrbniški svet (trenutno nedelujoči organ je skrbel za prehod kolonialnih ozemlj v samostojne in neodvisne države),
  • meddržavno sodišče (15 izvoljenih sodnikov rešuje meddržavne pravne spore),
  • sekretariat (skupni naziv za vse uslužbence OZN).

Absurd: Za varnost skrbita sovražni državi
V Varnostnemu svetu OZN trenutno sedita dve članici, ki sta trenutno udeleženi v medsebojnem oboroženem konfliktu. Januarja je namreč kot nestalna članica prišla v svet Ukrajina, ki je v ozemeljskem in gospodarskem konfliktu z Rusijo, stalno članico, ki podpira pro-ruske separatiste v Ukrajini.

Naslednje leto novi generalni sekretar
Letos bo mednarodna skupnost soočena še z izborom novega generalnega sekretarja, saj trenutnemu, Ban Ki-moonu, mandat poteče 31. decembra 2016. Po nenapisanemu pravilu je trenutno na vrsti kandidat, ki prihaja iz članic vzhodnoevropske skupine, hkrati pa so vse glasnejše govorice o nujnosti prve ženske na tem položaju.

Trenutno so kandidaturo potrdile že štiri članice ,in sicer: Bolgarija z Irino Bokovo, Hrvaška z Vesno Pusić, Makedonija z Srgjanom Kerinom in Slovenija z Danilom Türkom.

Drugorazredni kandidat?
Türk, ki se hvali s svojimi poznanstvi in izkušnjami v OZN, nima splošne podpore v Sloveniji (kar se je pokazalo na zadnjih predsedniških volitvah), zahvaljujoč tudi svojim izjavam o drugorazrednim žrtvah povojnih pobojev. Podpore pa nima niti pri ZDA, ko se je v svojih javnih govorih in dejanjih jasno postavil na rusko stran oz. anti-ameriško stran.

 Klemen Kocjančič