fbpx

Ob obletnici največjih terorističnih napadov v ZDA FBI razkriva: Saudova Arabija je bila vpletena v financiranje priprav na napade

Foto: YouTube

Na današnji dan leta 2001 se je zgodil niz najhujših terorističnih napadov na ameriških tleh, ki je pošteno zamajal temelje varnosti. Po napadu, v katerem je umrlo skoraj 3000 oseb, ki so ga s pomočjo ugrabljenih letal izvedli teroristi v New Yorku, Washingtonu in Pensilvaniji, se je začel okrepljen boj proti terorizmu. Najnovejši dokazi, ki so bili zbrani v povezavi s terorističnimi napadi 11. septembra 2001, kažejo, da je veleposlaništvo Saudove Arabije s financiranjem dveh svojih državljanov pomagalo pri pripravah na ugrabitev letal, kar pomeni, da so uslužbenci in agenti kraljevine usmerjali in pomagali ugrabiteljem pri načrtovanju terorističnih napadov 11. septembra.

Dve leti pred zračnimi napadi je veleposlaništvo plačalo dvema saudskima Arabcema, ki sta v ZDA živela kot študenta, da poletita iz Phoenixa v Washington in izvedeta pripravo na napade, je mogoče prebrati v spremenjeni tožbi, ki je bila proti vladi Saudove Arabije vložena v imenu družin okrog 1400 žrtev, ki so izgubile življenja v terorističnih napadih pred 16 leti.

Foto: epa

Med Al Kaido in vlado v Saudovi Arabiji so dolgoletne in tesne povezave
V sodnem postopku so navedene podrobnosti, ki prikazujejo vzorec finančne in operativne podpore terorističnim napadom. Vlada Saudove Arabije bi bila lahko že v zgodnjih fazah vpletena v načrtovanje napadov, vključno s preizkušanjem varnosti v pilotski kabini. “Dolgo smo trdili, da obstajajo dolgoletne in tesne povezave med Al Kaido in verskimi člani vlade v Saudovi Arabiji,” je dejal Sean Carter, vodilni tožilec v povezavi s terorističnimi napadi 11. septembra. “Ta dokaz samo dodatno potrjuje naše pretekle trditve.”

Foto: iStock

Medtem, ko so se odvetniki, ki zastopajo Saudovo Arabijo, zavzeli za zavrnitev tožbe, so v javnost prišli podatki FBI o tem, da sta bila študenta Mohammed al-Qudhaeein in Hamdan al-Shalawi iz Saudove Arabije v bistvu pripadnika mreže agentov kraljevine v ZDA in sta sodelovala v teroristični zaroti. Usposabljala sta se v kampih Al Kaide v Afganistanu, medtem ko so bili tam tudi ostali ugrabitelji. Ko sta živela v Arizoni sta imela redne stike z ugrabiteljem letala in glavnim voditeljem Al Kaide iz Saudove Arabije, ki je trenutno zaprt v Guantanamu.

Foto: iStock

Qudhaeein in Shalawi sta v zameno za denar preverila varnost na letu
Qudhaeein in Shalawi sta delala za vlado Saudove Arabije in od nje prejemala denar. Na podlagi podatkov je bil par v pogostih stikih z uradniki v domovini, medtem ko sta bila v ZDA. Med poletom v Washington novembra 1999 sta Qudhaeein in Shalawi večkrat poskušala priti do pilotske kabine, da bi preverila varnost letala pred ugrabitvami. V podatkih FBI-ja pa je bilo mogoče prebrati, da sta stevardese spraševala o tehničnih vprašanjih, kar se jim je zdelo izredno sumljivo. Pilota sta se zaradi njunega sumljivega obnašanja odločila za zasilni pristanek v Ohio, kjer ju je policija prijela, po zaslišanju pa so se odločili, da ju izpustijo.

Preiskovalci so ugotovili, da sta moška v Washington potovala zato, da se udeležita simpozija, ki ga je gostilo veleposlaništvo Saudove Arabije v sodelovanju z Inštitutom za islamske in arabske znanosti v ZDA, ki mu je predsedoval veleposlanik Saudove Arabije. Preden je inštitut moral zapreti svoja vrata zaradi terorističnih povezav je kot predavatelja zaposlil pokojnega al-Awlakija, ki je pomagal nekaterim ugrabiteljem pri pridobitvi stanovanj in osebnih izkaznic.

Foto: epa

Najhujši napad se je zgodil v New Yorku
V terorističnih napadih 11. septembra 2001 je bilo največ smrtnih žrtev v napadu v New Yorku, kjer so se teroristi s pomočjo ugrabljenih potniških letal zaleteli v stolpnici Svetovnega trgovinskega centra (WTC), ki sta se povsem zrušili. Na mestu napada so v roku 15 let postavili spominski park, pod zemljo zgradili muzej in postavili stolpnico z imenom WTC 1. Po napadu na New York je tretje letalo strmoglavilo na ameriško obrambno ministrstvo, četrto pa se je kljub načrtu, da napade kongresno palačo v Washingtonu, zrušilo v Pensilvaniji, kar se je zgodilo zaradi upora potnikov.

Foto: STA

N. Ž.