Obama izpustil izredno nevarne zapornike iz Guantanama, tudi tiste, ki so obtoženi terorističnih napadov, nekaj pa jih bo premeščenih v Italijo

Datum:

Očitno si je Obama, preden zapusti Belo hišo, kot prioriteto izbral izpustitev izredno nevarnih zapornikov iz Guantanama, med katerimi so tudi teroristi, ki so sodelovali v najhujšem terorističnem napadu v ZDA na newyorška dvojčka 11. septembra. Najprej jih namerava 18 premestiti v manj varovane zapore, za 4 druge pa že teče postopek premestitve na lepše. Med te štiri spadajo izdelovalec bomb iz teroristične skupine Al Kaida, vodja in sponzor neke druge teroristične skupine in dva iz terorističnega napada 11. septembra. Vsi omenjeni so bili v zaporu Guantanamo več kot desetletje, a vsekakor premalo, da bi se ‘odkupili’ za svoja sprevržena dejanja.

Daily Mail je pridobil informacije s strani vojaškega vira, da je vseh 22 zapornikov že pripravljenih na selitev na lepše, in sicer še pred 20. januarjem. Obami se očitno zelo mudi ali pa ima kakšne osebne interese, saj želi to zadevo urediti do Trumpove inavguracije, ki bo ravno na omenjeni datum. Štirje izmed teh imajo odhod iz Gitma že potrjen, in sicer Salem Ahmed Hadi, Mohammed Ghanim, Mohammed Bawazir in Abdulah al Shabli. Po izpustitvi iz Guantanama jih čaka pot v Savdsko Arabijo. Vir je omenjenemu spletnemu portalu še zaupal, da bodo tej četverici sledili nizi še treh skupin zapornikov ter da je to Obamova prednostna naloga. Ni pa še jasno, ali so jih v državah, kamor jih namerava Amerika poslati, tam tudi pripravljeni sprejeti.

‘Najslabši od najslabših’
Je pa v povezavi s premestitvami v manj varovane zapore spregovoril Josh Earnest iz Bele hiše, ki je dejal, da ne more izdati podatkov o vsakem zaporniku posebej, prav tako ni želel komentirati izpustov oziroma premestitev ostalih zapornikov, ki na pot iz Guantanama še čakajo. Kot rečeno pa imajo vozovnico za na pot v (pol)svobodo terorist, ki je izdelal bombo za Al Kaido in ki jo je razneslo v terorističnem napadu v Afghanistanu, vodja tunizijske frakcije Al Kaida v Afganistanu in še četica izkušenih inštruktorjev za oborožitev, vsi so seveda iz vrst teroristov. Gre za ljudi, ki jim v Guantanamu rečejo ‘najslabši od najslabših’. Sicer pa je bilo zaprtje zapora Guantanamo, ki se nahaja na Kubi, eno izmed predvolilnih obljub Obame, ki se je bo očitno držal.

Tej Obamovi odločitvi pa močno nasprotujejo republikanci in tudi Trump, ki je že opozoril glede vsakršnih premestitev zapornikov iz Guantanama. Obamovo odločitev je imenoval nevarno ter na tvitterju zapisal, da ne sme biti nobenih nadaljnjih izpustitev iz Gitma. “To so zelo nevarni ljudje in ne smemo dovoliti, da se vrnejo nazaj na bojišče.” Prav tako Obamovi odločitvi ostro nasprotuje senat republikancev.  Senator Tom Cotton je že napovedal, da bo sodeloval s Trumpom, da bo Guantanamo ostal odprt. “Guantanamo je naša možnost za dolgoročno pridržanje in zasliševanje teroristov. Veselim se sodelovanja s predsednikom Trumpom, ko bomo lahko zagotovili, da Guantanamo ostane zapolnjen s teroristi al Kaide in Islamske države,” je še dejal.

Po teh premestitvah pa naj bi v Guantanamu ostalo še 59 zapornikov, vključno s terorističnim ‘veleumom’ Khalidom Sheikhom Mohammedom. Od teh zapornikov jih je 17 visoko rizičnih, med njimi sedem zaradi vojnih zločinov. Poleg tega jih je od teh 59 zaprtih dosmrtno brez možnosti pomilostitve in se ne priporoča niti premestitev. Ta skupina pa vključuje prisklednike al Kaide iz celega sveta, ki so izurjeni v vojaški taktiki, vse od ostrostrelskih morilcev do upravljavcev vodenih raket, strokovnjakov za eksplozive in kemično orožje.

Daily Mail še piše, da naj bi bil Guantanamo deležen velikih kritik s strani zapornikov, saj naj bi bili zaprti nekateri tudi brez uradnih obtožnic.

Kar 23 zapornikov iz Guantanama ima glede na vse trenutne zapornike sicer nekakšno dovoljenje za premestitev v tuje države, a pod določenimi varnostnimi pogoji, ki pa so zelo nejasni. Med drugim ta seznam, ki se jih lahko premesti, vključuje tudi zapornike, ki so člani al Kaide in celo njeni poveljniki. Eden od teh zapornikov je Mohammed al Ansi, ki je v Gitmu preživel zadnjih 15 let, sledi mu Bostan Karim, ki je obtožen, da je ustvaril improvizirano eksplozivno napravo za operacijo al Kaide v Afganistanu proti ameriškim vojakom, ter tudi Muieen Abdal Sattar, ki se je boril v Tora Bora in si s svojimi terorističnimi dejanji prislužil dolgoletno bivanje v Guantanamu. Vse pa kaže, da bo tam le 14 let, kljub temu da je spodbujal množične upore, napadal in grozil, da bo ubil varnostnike v Gitmu, v tem zaporu pa tudi hujskal ostale zapornike, naj se bojujejo proti nevernikom in ubijejo vse Američane, vključno z moškimi, ženskami, z otroki in dojenčki, ki so v sorodu z ameriškimi vojaškimi uradniki. Med ostalimi, ki so predvideni za premestitev, so tudi taki, ki so že večkrat glasno povedali, da se bodo, ko bodo izpuščeni, spet pridružili džihadističnim skupinam in da bodo ‘mučeniki’, kar pomeni, da bodo sodelovali v samomorilskih terorističnih napadih. Med takimi je tudi član al Kaide, Mohamed Bawazir, ki je samomorilski teroristični napad načrtoval že v notranjosti Guantanama še z drugima dvema zapornikoma.

Je pa še nejasno, kam bodo zaporniki premeščeni. Govori se, naj bi jih šlo devet v Savdsko Arabijo, nekaj pa v Italijo – ti naj bi prišli julija letos.

Marjanca Scheicher

Sorodno

Zadnji prispevki

Ponoči so sile ZDA in Združenega kraljestva ponovno napadle teroristične Hutije

Združene države in Združeno kraljestvo sta v soboto sprožili...

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...