fbpx

Obama nad upornike Al-Kaide s še več brezpilotnimi letali

Foto: epa

Predsednik Obama je po več navedbah odredil več oboroženih brezpilotnih letal in obveščevalnih sredstev, ki jih je treba razporediti v Siriji, kot tudi naložil Pentagonu, da gredo nad povezane upornike Al-Kaide. Ta poteza, ki  še ni uradno potrjena, je lahko znak velikega preobrata v pristopu Obame do Sirije.

Več neimenovanih ameriških uradnikov je časniku Washington Post povedalo, da je Obama odredil vojski Joint Special Operations Command (JSOC) uporabo dodatnih oboroženih brezpilotnih letal in letal za nadzor v zračnem prostoru nad severozahodnim delom Sirije.

Po besedah enega izmed uradnikov, se predsednik ne more ukvarjati “s hudičem”. Boj proti Assadu na strani z uporniki, podprtimi s strani ZDA, se je skupina povezala z Al Kaido in se julija preimenovala v Jabhat Fateh Al Sham.

“Predsednik ne želi, da je ta skupina tisto, kar je podedovala država, če Assad nikoli ne pade,” je povedal višji uradnik časniku The Post. “To ne more biti uspešna sirska opozicija. To je Al Kaida.”

ZDA se trenutno bolj osredotoča na Irak in aktivno sodeluje v anti-ISIS operaciji v Mosulu
V tem času Rusija boj v bližini Alepa nadaljuje sama. Bojevanje ob pro-vladnih silah na povabilo Assada je privedlo do tega, da je bila Rusija že večkrat obtožena ubijanja upornikov s strani ZDA in njenih članov koalicije, od nobenega od teh pa niso prejeli uradne prošnje za sodelovanje.

Po razgovoru z uradniki, je dejal Washingston Post, se upa, da bodo v zadevi Al Nusra in, če se IS izloči, zmerne uporniške frakcije izkoristile tla v Siriji.  Obamina svetovalka za domovinsko varnost in boj proti terorizmu v Beli hiši, Lisa Monaco, je tudi povedala časopisu, da daje predsednik prednost boju proti Al Kaidi v Siriji, vključno s ciljanjem v svoje voditelje in operativce, od katerih so nekateri starejši člani Al-Kaide. “Naj bo jasno vsem stranem v Siriji, da ne bomo omogočili Al Kaidi, da poveča svoje zmogljivosti za napade na ZDA, naše zaveznike in naše interese,” je dejala.

Rusija meni, da ni dobro, da ZDA ločuje skrajneže od tako imenovanih “zmernih” upornikov, za katere ZDA zagotavljajo podporo in usposabljanje
Še en višji uradnik je dejal, medtem ko so bila dodatna sredstva dodeljena misiji JSOC: “Če se bomo zbudili čez pet let in bo islamska država mrtva in ima Al Kaida v Siriji ekvivalent na severozahodu Sirije, potem imamo velik problem.”

Časnik poroča, da si Obama, kot tudi njegova svetovalka za nacionalno varnost Susan Rice, državni sekretar John Kerry in posebni predsedniški odposlanec Brett McGurk delijo skupni Carterjev načrt, obdržati osredotočenost na IS.

Dogovorili so se tudi, da je treba preusmeriti sredstva, da se prepreči Al Nusri, da postane še večja grožnja. The post je prav tako povedal, da je širitev akcije proti Al Nusri podobna tisti, da je Obama že usmerjen proti Al-Kaidinim podružnicam v Jemnu, Somaliji in Pakistanu. Po navedbah časopisa, so oborožene sile JSOC vodena brezpilotna letala okrepile v septembru  in protesti proti tem so se začeli oktobra.

Rečeno je bilo, da so bile v enem mesecu ubite vsaj štiri ciljne žrtve, ki so nekaj veljale, vključno višjim zunanjim načrtovalcem Al Nusre.

B.P.