Obama najprej pelje ženo na dopust, nato bo gradil politiko demokratov

Datum:

Iztekajoči se mandat demokratskega ameriškega predsednika Baracka Obame se končuje na srečanju držav azijsko-pacifiškega foruma za gospodarsko sodelovanje (Apec) v Peruju. Obama se je v nedeljo v Limi na kratko sestal le za štiri minute z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom,  s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem in avstralskim premierjem Malcolmom Turnbullom.

Avstralskemu in kanadskemu premierju je zagotovil, da se bodo dobri odnosi med državama nadaljevali tudi po njegovem odhodu. Obama je Putina pozval, naj se glede Ukrajine drži sporazuma iz Minska, glede Sirije pa bosta državi nadaljevali pogovore. Putin je povabil Obamo v Rusijo kljub težavnemu dialogu med državama, je medijem povedal Putin.

Ruski predsednik je priznal, da s Trumpom delita interes za normalizacijo odnosov med državama, vendar pa Putin opozarja, da je velika razlika med predvolilno retoriko in dejansko politiko, zato bo Putin še malce počakal glede razvoja politike novoizvoljenega ameriškega predsednika Trumpa.

Kaj je bilo narobe s politiko demokratov?
Demokrati morajo razmisliti, kako svoje sporočilo, učinkovito spraviti do ljudi, saj se večina strinja glede višanja minimalne plače, omejitev pravice do orožja in dostopnega zdravstva, meni Barack Obama. Težava torej ni v tem, temveč naj bi potrebovali boljšo organizacijo in pametnejše sporočilo, ki ga morajo posredovati vsem Američanom in ne le posameznim skupinam, ker brez tega ne bo širokega mandata, poroča STA.

Enostavno pravilo, ki sem se ga sam držal, je bilo to, da če je nekaj zvenelo kot zelo zabavno, potem tega nisem smel delati,” je dejal Obama.

Demokrati izgubili, ker so štartali na premožne elite Kalifornije
Obama meni tudi, da so demokrati izgubili volitve tudi zato, ker leta 2010 ljudje še niso videli ali čutili gospodarskega okrevanja. Tako so demokrati izgubili mesta v kongresu in doživljali poraze po zveznih državah. Izjavil je tudi, da bi raje videl, da ne bi Wyoming imel enakega števil senatorjev kot Kalifornija, pri tem so se namreč ušteli – popolnoma so ‘ugajali’ kalifornijski volilni bazi, ki je zelo vplivna in vsebuje pestro grupacijo, pri tem pa pozabili na ostale prebivalce ZDA.

Stranka, ki je imela leta 2009 Belo hišo ter večino v obeh domovih kongresa, je sedaj brez vsega, zaostaja pa tudi v guvernerskih položajih in drugih izvoljenih položajih na lokalni ravni.

Svojega naslednika ni hotel kritizirati
Glede navzkrižja interesov, ki jih očitajo Trumpu, je povedal, da  se je njegov naslednik ločil od podjetij in je vodstvo predal svojim otrokom. Sam je svoje premoženje likvidiral oz. pretvoril v zakladne obveznice, za katere je v šali namignil, da zaradi dobre gospodarske politike niso imele kaj prida donosa. Svetoval je, naj Trump imenuje pravnika Bele hiše, ki bo postavil jasne meje in pravila, da bo odpravil vsak dvom v etičnost ukrepov.

Obama je povedal še, da zelo ceni Georga Busha mlajšega, ki mu je predal mandat in ga ni napadal, ko je pričel s svojo funkcijo. Tudi sam bo pustil Trumpu, da zadiha in si ustvari platformo. “Ko pa bo šlo za naše temeljne vrednote in ideale, jih bom branil,” je še dodal Obama.

A. B.

Sorodno

Zadnji prispevki

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...

Kapacitete evropskih vojsk so danes bistveno manjše kot leta 1989

Vojaški strokovnjak Thomas C. Theiner opozarja, da je Evropa...