fbpx

Potrjeno: Za pokol v ZDA odgovoren teroristični par, streljala na zabavi

Foto: epa

Ameriški predsednik Barack Obama je sporočil, da verjetno gre za teroristični napad. Po poročanju CNN so predstavniki lokalne policije povedali, da je bil strelski napad predhodno načrtovan, na domu napadalcev pa so našli še tisoče nabojev streliva in 12 bomb. 

Če je Barack Obama v svojem nagovoru državljanom še včeraj zagotavljal, da je Amerika povsem varna pred ISIS, potem je sedaj spremenil svoje mnenje. Po poročanju CNN je v uradni izjavi o streljanju v San Bernardinu v Kaliforniji dejal, da gre verjetno za teroristični napad.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Napad načrtovan, imela sta pravo orožarno
V največjem strelskem pohodu v ZDA po letu 2012 je bilo ubitih najmanj 14 ljudi, 17 jih je ranjenih. V stavbi so kasneje našli še tri eksplozivne naprave. Po podatkih lokalnih oblasti v Kaliforniji je bil moški napadalec radikaliziran in je bil tudi v stiku s pripadniki terorističnih skupin v Savdski Arabiji in Pakistanu. Doma sta imela še pravo orožarno, kar kaže na to, da je bil napad načrtovan – najverjetneje sta jih imela v načrtu še več.

Preberite več: Amerika znova v solzah: Mož in žena izvedla teroristični napad?

Napad izvedla mož in žena, pripadnika islama
Napadalca Syed Farook in Tashfeen Malik, muslimanski zakonski par, ki sta oborožena vstopila v zgradbo, kjer se je odvijala praznična zabava okrožnega oddelka za javno zdravje, sta bila ubita v strelskem obračunu s policijo. Osumljenca sta sta imela 6-mesečnega otroka, ki sta ga zjutraj pustila pri babici. Farook se je rodil v ZDA staršema Pakistanskega rodu in je delal kot zdravstvenookoljski inšpektor. V začetku letošnjega leta je šel na enomesečno potovanje v Savdsko Arabijo, od koder je pripeljal tudi svojo soprogo.

A. D.