fbpx

Obama še ni rekel zadnje: Namestil naj bi vojščake, ki vohunijo za delom Trumpove administracije

Foto: epa/iStock

Nekdanji ameriški predsednik Barack Obama naj bi po navedbah Huffington Posta v bližini Trumpove administracije namestil ekipo ljudi z namenom, da bi bil še naprej seznanjen z zaupnimi informacijami in bi še naprej ohranjal svoj vpliv. 

Po tem, ko je Obama prenehal z opravljanjem predsedniške funkcije januarja letos, je sprva posnemal svojega predhodnika Georga W. Busha, s tem, ko ni komentiral ukrepov, ki jih je sprejela nova administracija. Nekdanji Obamov direktor za komunikacije Jen Psaki je pred kratkim dejal, da je težnja Obame takšna, da posnema Bushov model.

Obama zanika prisluškovanje Trump Towru
Obama je prekinil “glas tišine” po tem, ko se je njegov tiskovni predstavnik Kevin Lewis odzval na Trumpove obtožbe, da je bil Obama v času priprav na predsedniške volitve vpleten v prisluškovanje Trump Towru in zatrdil, da niti Obama niti noben uradnik iz Bele hiše ni nikoli zahteval nadzora nad katerim koli ameriškim državljanom in dodal, da je vsak namig, ki nakazuje na kaj drugega, povsem zgrešen.

Foto: epa

Obama ukrep označil kot diskriminatoren
Tudi po Trumpovi trenutni zaustavitvi izvajanja odredbe, ki je prepovedala prihod v državo tistim, ki prihajajo iz sedmih pretežno muslimanskih držav, je Obama dal izjavo, v kateri navaja, da se odločno ne strinja s tem, da se posameznike diskriminira na podlagi njihove vere. Tiskovni predstavnik Bele hiše Michael Short je Obami očital pomanjkanje vljudnosti in dodal, da je naravnost žalostno, da se nekdanji predsednik Obama ne obnaša tako vljudno kot se je njegov predhodnik.

Foto: epa

Kljub temu, da je Obama sprva obljubil, da se ne bo vmešaval, naj bi vzpostavil ekipo več ducat operativcev, ki bdijo nad informacijami, ki se navezujejo nanj in na Trumpovo administracijo. Njegova ekipa deluje iz pisarne v mestu Washington D.C., Obama pa naj bi sodeloval v rednih telefonskih pogovorih z nekdanjimi pomočniki, demokrati v kongresu in voditelji strank. Neprofitna skupina Organizing for Action, ki je bila vpletena v Obamovo ponovno predvolilno kampanjo leta 2012, celo partnersko sodeluje pri spletnem usposabljanju protesta proti Trumpovi agendi.

Schultz je kljub očitkom vmešavanja Obame v zadeve Trumpove administracije izjavil, da se bo Obama v novem življenjskem poglavju umaknil iz politike in se dejavno vključil v civilno družbo. Razvidno pa je, da navedbe Huffington Posta kažejo na popolnoma drugačno stanje.

N. Ž.