fbpx

Obama zopet omilil sankcije proti komunistični Kubi

Foto: epa

Predsednik Združenih držav Amerike Barack Obama je v petek že šestič zapored omilil sankcije proti komunistični državi Kubi, odkar sta konec lanskega leta s kubanskim predsednikom Raúlom Castrom naznanila pot k normalizaciji odnosov med državama. Še vedno pa je v veljavi embargo, vse dokler ne bo odpravljen s strani kongresa. 

Pred nekaj meseci so dobili Američani dovoljenje, da lahko iz Kube domov prinesejo cigare in rum v vrednosti 100 ameriških dolarjev, sedaj pa je tudi ta omejitev odpravljena – za blago iz Kube tako veljajo enaki predpisi kot za blago iz drugih držav. Še vedno pa velja, da je lahko kubansko blago namenjeno zgolj za osebno uporabo, zaradi česar se kubanske cigare in rum še vedno ne morejo prodajati na trgu.

Foto: epa

Foto: epa

Obama omejil tudi predpise glede ladij in skupnih znanstvenih raziskav
Prav tako je Obama odpravil predpis, ki je odrejal, da je tistim tovornim ladjam, ki so obiskale Kubo, prepovedano pristati v ZDA v obdobju prihodnjih 180 dni, ter nekoliko omilil zdravstvene raziskave, ki nastajajo v sodelovanju med strokovnjaki iz ZDA in Kube.

Josefina Vidal, kubanska pogajalka iz ZDA, je ukrepe Obame pozdravila in dodala, da le-ti ne bodo imeli velikega vpliva, vse dokler ne bo ukinjen embargo, česar pa kongres ne bo storil pred ameriškimi predsedniškimi volitvami, ki bodo 8. novembra letos.

N. Ž., STA