fbpx

Levica v Trstu vztraja: Za prvi maj morajo plapolati jugoslovanske zastave z rdečo zvezdo

Foto: epa

Opoziciji v tržaškem mestnem svetu ni uspelo premakniti levičarjev, ki na vsak način želijo za prvi maj po Trstu videti jugoslovanske zastave. Odločno so zavrnili predlog desnosredinskih strank, ki menijo, da totalitarni simboli nekdanje Jugoslavije ne spadajo v današnji čas. 

Poziv županu Robertu Casoliniju je bil jasen: ”Po svojih najboljših močeh preprečite vihranje jugoslovanskih zastav na prvomajski prireditvi.” Poziv so vložili svetniki desnosredinkih strank, na čelu s Paolom Rovisem in Lorenzom Giorgiem.

A levičarska koalicija v tržaškem mestnem svetu je poziv označila za ”poskus politične manipulacije prvomajskega sprevoda po mestnih ulicah.” Predlog so kar z 20 glasovi proti zavrnili ter tako določili, da bodo za prvi maj Trst preplavile jugoslovanske zastave.

Predlog o prepovedi jugoslovanskih zastav je podprlo le sedem mestnih svetnikov, dva pa sta bila vzdržana. V medijih se sedaj pojavljajo naslovi o ”spodleteli desnici, ki je želela prisiliti koalicijo k razgovoru o polpretekli zgodovini,” pri tem pa naj bi spodletela, navajajo v Primorskem dnevniku.

M. G.