Slovenski marksist Žižek bo doživel svojih pet minut slave – soočil se bo z bolj prepoznavnim Jordanom B. Petersonom!

Foto: Twitter

Po tem, ko je kanadski klinični psiholog in avtor uspešnice 12 pravil za življenje Jordan B. Peterson z obiskom Slovenije novembra lani povsem navdušil kar 1.800 poslušalcev, se je marsikdo pričel nadejati intelektualnega spopada velikih razsežnosti s  s slovenskim marksističnim filozofom Slavojem Žižkom. Očitno se bo želja le uresničila, namreč Peterson je preko družabnih omrežij najavil, da bo besednega spopada prišlo 19. aprila v kanadskem Torontu. 

Ob lanskoletnem obisku Slovenije profesor psihologije Jordan B. Peterson, ki si je že pridobil status zvezdnika med znanstveniki, ugotovil, da so totalitarizme omogočali ljudje, saj so s svojo pasivnostjo sodelovali, in izrazil prepričanje, da vsak posameznik vsaj okvirno razume, h kakšnim posledicam bo ta vodila. “V 20. stoletju pa se je ogromno posameznikov požvižgalo na posledice svojih dejanj,” je dejal Peterson in dodal, da sta trpljenje in sovraštvo dve neizogibni kategoriji našega življenja. Ob tem pa je med drugim zatrdil, da se bo z veseljem soočil z Žižkom.

Peterson Žižka izzval kjerkoli in kadarkoli
Do spora med Petersonom in Žižkom je prišlo lani, po tem ko se je Žižek na srečanju Cambridge Union obregnil ob psevdo-znanstvene reference Petersona in njegovo nesposobnost, da govori o “ženskah in zakonu z omenjanjem rakov, opic ali česarkoli drugega.” Če so njegove opazke sprožile val smeh med njegovimi oboževalci, pa je to Petersona spodbudilo, da Žižka preko družabnega omrežja Twitter izzove v besedni dvoboj kjerkoli in kadarkoli.

Besedni spektakel med kritikom intelektualnega dela levice Petersona in zapriseženim marksistom Žižkom na temo sreča marksizem proti kapitalizmu se bo odvil v torontskem centru Sony. Glede na to, da mnogi njun dvoboj označujejo kot boksarski UFC spopad, je pričakovati, da bodo karte kaj hitro pošle.

H. M.