fbpx

Obeta se podražitev bencina, medtem ko bo dizel nekoliko cenejši

Foto: iStock

Opolnoči se bosta nekoliko spremenili ceni 95- oktanskega bencina in dizelskega goriva, ki jih regulira vlada. Cena 95-oktanskega bencina se bo zvišala za 0,6 centa na 1,223 evra, medtem ko se bo dizel pocenil za 0,3 centa na 1,120 evra za liter.

Ceni dizelskega goriva in neosvinčenega 95-oktanskega bencina se določata v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov na vsake 14 dni, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro.

Nafta se je prejšnji teden začela dražiti tudi na svetovnih trgih, potem ko se je med vlagatelji umirila zaskrbljenost zaradi učinkov nedavne odločitve Britancev, da zapustijo EU – k temu so sicer pripomogle centralne banke večih držav, ki so obljubile pomoč finančnim trgom.

Veljavnost omenjene uredbe se izteče 9. julija, torej gre ta teden pričakovati odločitev vlade o nadaljnjem koraku – liberalizaciji cen na avtocestnem križu, potem ko se je vlada aprila odločila za delno deregulacijo in sprostila ceni 100-oktanskega bencina in kurilnega olja.

M. P., STA