Oblasti v Unsko-sanskem kantonu bodo začele vračati nazaj vse ilegalne migrante, ki se napotijo v Bihać

Datum:

Oblasti Unsko – sanske županije so se odločile, da bodo s pomočjo policije pričele preprečevati prihod migrantov v ta del BIH, ki tja prihajajo predvsem iz smeri Republike Srbske. Ta del BIH se že dalj časa sooča z veliko migrantsko krizo, posledično z vedno večjim nezadovoljstvom ljudi.

Načelnik lokalne policije je podpisal zapoved, po kateri bo policija vse migrante, ki bi z avtobusi, vlaki ali avtomobili skušali priti do Bihača in drugih krajev v tem delu BIH. Predsednik županijske vlade, Mustafa Ružnić je pojasnil, da bodo postavili nadzorne točke na vseh cestah, ki vodijo v mesta in da je podjetjem, ki se ukvarjajo s prometom, prepovedano s seboj revažati nezakonite migrante.

Obenem se s tem odlokom migrantom, ki so že v BIH centrih za migrante, prepoveduje, da bi centre zapuščali ali da bi se gibali po javnih površinah. Oblasti so ocenile, da je to ta trenutek nujno za preprečitev širjenja novega Corona virusa.

Cilje je povsem preprečiti migracije v BIH

Ružnić je še, po poročanju portala Kamenjar, odločno zatrdil, da je njihov cilj v popolnosti preprečiti prihod migrantov v BIH in da je bil ukrep oblasti potreben, ker so lokalni prebivalci v Veliki Kladuši pričeli prevzemati pravico v svoje roke in blokirati avtobuse z migranti. Medtem ko jih Ružnić razume, je še pozval, naj tega ne počnejo sami in da naj se zanašajo na institucije, ki jih županija ima.

Večina migrantov, po nekaterih ocenah jih je na tem področju zdaj okrog sedem tisoč, v ta del BIH prihaja iz smeri Srbije in Črne Gore. Vsaj polovica naj bi jih spala po parkih in tavala po ulicah. V zadnjem času je pogosto prihajalo do napestosti, ker so oblasti Republike Srbske rav vse migrante, ki so jih našli, od t.i. medentitetske črte, pričeli pošiljati proti Bihaču.

Aleš Ernecl

Sorodno

Zadnji prispevki

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...

Kapacitete evropskih vojsk so danes bistveno manjše kot leta 1989

Vojaški strokovnjak Thomas C. Theiner opozarja, da je Evropa...