fbpx

Oblasti vse bolj nasilne nad protestniki v Mjanmaru

Foto: epa

V Mjanmaru je izbruhnilo silovito nasilje med protestniki in vojsko ter policijo, slednji so celo odgovorili z ognjem. Mediji še poudarjajo, da vlada protestnikom omejuje dostop do interneta, sinoči pa so ponekod doživeli popolni izpad. Protestniki se vedno bolj borijo za izpustitev domnevne zmagovalke volitev, oblasti pa očitajo nasilen prevzem oblasti. 

Med protestniki in varnostniki na severu Mjanmara so se razvneli siloviti spopadi. Na spletu so se pojavili posnetki, ki prikazujejo, kako je policija zoper množico morala uporabiti celo ogenj. Na ducate protestnikov se je v nedeljo v elektrarni v mestu Myitkyina soočilo z policijo. Mesto je 1480 kilometrov oddaljeno od glavnega mesta Jangona v severnem delu države, ki so ga od vojaškega prevzema oblasti 1. februarja zajeli protesti.

Po nekaterih poročanjih so uporabili celo vojaške sile, da so umirili protestnike. Spopadi v Myitkyini naj bi se zgodili po tem, ko so oblasti zahtevale, da podjetje, ki upravlja tovarno, izklopi elektriko. Na videu je mogoče videti obračun protestnikov, ki bežijo v neredu med vrsto glasnih eksplozij.

Obstajajo si nasprotujoča poročila o tem, ali je bilo pri zatiranju uporabljeno pravo strelivo ali gumijaste krogle. Po navedbah naj bi policija uporabila tudi solzivce, dimne bombe in vodne topove za razganjanje protestnikov.

Po poročanju RT je bilo med poročanjem na protestu aretiranih pet novinarjev. Kmalu po dogodku v Myitkyini pa je skupina, ki nadzoruje internet  – Netblocks poročala o “skoraj popolni zaustavitvi interneta”. Skupina je za izpad krivila “izpad prenosa podatkov po naročilu države” in ugotovila, da je povezljivost po državi padla na 14 odstotkov normalne jakosti. Povezave so bile v ponedeljek obnovljene okoli 9. ure zjutraj, po njihovem lokalnem času. Vendar pa po navedbah NetBlocks večina prebivalcev še vedno ni mogla dostopati do družbenih omrežij.

Zahodne države pozvale vojaško hunto k ustavitvi nasilja
Več kot ducat zahodnih veleposlaništev, vključno z veleposlaništvi ZDA, EU, Velike Britanije, Kanade, Nemčije in Francije, je pozvalo varnostne sile, naj se “vzdržijo nasilja nad protestniki in civilisti”, pri čemer se je nanašalo na pridržanje državne svetovalke Aung San Suu Kyi in razglasitev enoletnega izrednega stanja s strani vojske kot strmoglavljenje zakonite vlade. “Podpiramo prebivalce Mjanmara v prizadevanjih za demokracijo, svobodo, mir in blaginjo. Svet opazuje,” so dejali v nedeljski izjavi.

Foto: epa

Val protestov, ki je bil največji v Mjanmaru po krizi leta 2007, je na ulice pritegnil na tisoče ljudi, ki so zahtevali izpustitev Suu Kyijeve in vrnitev civilne vlade na oblast. Vojska je 1. februarja razglasila izredno stanje in obtožila vlado, da ni preiskala zmanipuliranih volitev, na katerih je stranka Nacionalne lige za demokracijo (NLD) Suu Kyije novembra domnevno zmagala. Suu Kyi je bila zaprta v hišni pripor, potem ko je policija dejala, da so pri njej doma našli nedovoljene radiotelefone. Medtem ko naj bi ji pripor prvotno potekel v ponedeljek, so odvetniki dejali, da ji bo hišni pripor odrejen še najmanj do 17. februarja.

Sara Rančigaj