fbpx

Obrambni minister, “stekli pes” Mattis, Severni Koreji odgovarja: Na vsako večjo grožnjo bomo odgovorili z vojaškim napadom!

Ameriški sekretar za obrambo James Mattis (foto: epa)

Ameriški obrambni sekretar James Mattis je po včerajšnjem jedrskem poskusu Severne Koreje in sestanku s predsednikom Donaldom Trumpom ter svetovalci za varnost povedal, da bodo na “vsakršno resno grožnjo odgovorili z vojaškim napadom.”

“Kim Jong Un bi moral upoštevati enotno stališče Varnostnega sveta Združenih narodov. Vse njegove članice so javno soglašale s stališči o grožnjah Severne Koreje in denuklerizaciji Korejskega polotoka, saj si ne želimo popolnega uničenja Severne Koreje,” je po ponovnih provokacijah z jedrskim orožjem opozoril ameriški obrambni sekretar James Mattis.

Nekdanji general ameriške vojske je jasno povedal, da imajo na voljo več možnosti, vendar pa bodo na vsakršne grožnje Združenim državam Amerike ali njihovemu ozemlju, vključno z Guamom, ali katerim koli zaveznikom odgovorili z enormnim vojaškim napadom.

Foto: Twitter

Nedeljski jedrski poskus je bil že šesti zapovrstjo in še močnejši od tistega pred letom dni, zato mnoge skrbi, da severnokorejski jedrski program napreduje. Tokrat je Severna Koreja prvič preizkusila vodikovo bombo, objavili pa so tudi fotografije jedrskih konic, ki so dovolj majhne, da jih vstavijo v medcelinske rakete, ki bi lahko dosegle ozemlje ZDA.

C. Š.