fbpx

Obraz krutosti, ki strada lasten narod!

Foto: epa

Organizacija združenih narodov je danes objavila, da skoraj 11 milijonov prebivalcev Severne Koreje potrebuje humanitarno pomoč, ki bi jim zadovoljila osnovne zdravstvene in prehranske potrebe. Pri tem so izpostavili kronično pomanjkanje hrane.

Kot izhaja iz poročila ZN, je podhranjenih 10,9 milijona oziroma 43,4 odstotka Severnih Korejcev, kar je 600 tisoč več kot lani. Kljub porastu potreb so morali zaradi pomanjkanja sredstev zmanjšati obseg ljudi, ki jim bodo pomagali, s šestih milijonov na 3,8 milijona tistih, ki pomoč najbolj potrebujejo.

Svetovna organizacija je tako pozvala k 120 milijonov dolarjev donacij, s katerimi bi lahko priskrbeli življenjsko pomembno pomoč za 3,8 milijona ljudi, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal koordinator ZN za Severno Korejo Tapan Mishra.

Komunistično vodeno kmetijstvo povzroča lakoto in smrt
Kot je pojasnil, so človekoljubne operacije ključne za milijone ljudi v Severni Koreji. Še posebej ranljivi so ženske, otroci, starejši in ljudje z invalidnostmi. Ti so tudi na prvem mestu prizadevanj ZN. Tako bo 90 odstotkov pomoči v hrani in 92 odstotkov zdravstvene pomoči namenjene otrokom, mlajšim od petih let, ter ženskam. Severni Koreji zaradi pomanjkanja obdelovalne zemlje in orodja ter naravnih katastrof za zadovoljitev potreb prebivalstva vsako leto umanjka milijon ton kmetijskih pridelkov, še izpostavlja poročilo ZN ter svari, da se bo prehranska negotovost v letošnjem letu še povečala, še posebej med najbolj ranljivimi skupinami prebivalstva. Opozorili so tudi, da so lani v državi imeli najslabšo letino v več kot desetletju – pridelali so 4,95 milijona ton hrane, kar je 500.000 ton manj kot leto poprej, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Sestradani severnokorejski otroci. (Foto: Twitter)

C. Š.