Obtoženi štirje teroristi, razkrit tudi skrivnostnež s podzemne železnice

Foto: epa

Belgijsko tožilstvo je Mohameda Abrinija – enega ključnih osumljencev za teroristične napade v Parizu – obtožilo zaradi “sodelovanja v dejavnostih teroristične skupine in terorističnih umorov” v napadih v Parizu novembra lani. Medtem je on priznal, da je bil zraven tudi pri bruseljskih napadih.

Mohamed Abrini, ki ga je belgijsko tožilstvo danes obtožilo zaradi terorizma in umorov v terorističnih napadih v Parizu novembra lani, je na zaslišanju priznal, da je “moški s klobukom” s posnetka nadzorne kamere, na katerem je skupaj z dvema samomorilskima napadalcema na bruseljskem letališču 22. marca.

“Soočili smo ga z izsledki več preiskav in priznal je, da je bil na kraju napadov. Pojasnil je, da je odvrgel svoj jopič v smeti in pozneje prodal svoj klobuk,” so sporočili iz urada belgijskega tožilca.

Obtoženi štirje od šestih
Abrinija, ki je Belgijec maroškega izvora, so videli dva dni pred pariškimi napadi na bencinski črpalki severno od Pariza skupaj z drugim glavnim osumljencem Salahom Abdeslamom, ki je vozil avtomobile, ki so jih teroristi t. i. Islamske države uporabili v napadih 13. novembra v Parizu in so zahtevali 130 življenj. Abdeslama so nato prijeli 18. marca v Bruslju.

Abrinija so v petek prijeli v bruseljski četrti Anderlecht s še dvema osumljencema, ki so ju po “podrobnem zaslišanju” izpustili, so sporočili s tožilstva.

Tožilstvo je tako zaradi terorizma danes obtožilo štiri od skupno šestih osumljencev, ki so jih prijeli v protiteroristični operaciji v petek.

Skrivnostnež s podzemne železnice
Osamo K., za katerega mediji pravijo, da je Osama Krayem, je tožilstvo prav tako obtožilo sodelovanja v teroristični skupini in terorističnih umorih, vendar v povezavi s terorističnimi napadi 22. marca v Bruslju.

Identificirali so ga kot moškega, ki je bil pred napadom na postaji bruseljske podzemne železnice Maalbeek v družbi s Khalidom El Bakraouijem, ki se je nato na postaji razstrelil. Kupil pa je tudi torbe, v katerih so skrili eksploziv napadalci na bruseljskem letališču.

25-letnega državljana Ruande Herveja B. M. so obtožili zaradi suma, da je pomagal Abriniju in Osami K. Obtožen je zaradi sodelovanja v teroristični skupini in sokrivde v terorističnih umorih. Enake obtožbe bremenijo tudi Bilala E. M.

B. O., STA