Obutev izdala, da gre v resnici za Putinovega dvojnika?

Ruski predsednik Vladimir Putin (Foto: epa)

Zazdelo se je, da se je ruski voditelj Vladimir Putin nasmejal pred kamero na enem izmed redkih obiskov v Moskvi, kjer ga je bilo mogoče videti v obutvi z nekoliko višjo peto, vendar poznavalci trdijo, da je šlo v resnici za njegovega dvojnika.

Predsednik je bil slikan v moških čevljih s peto, ki je bila nekoliko višja kot po navadi, da bi podaljšal svojo višino na srečanju s študenti moskovske državne univerze v sredo. Toda njegova nasmejana pojava je povsem v nasprotju z videoposnetkom prejšnjega dne, ko je bila desna roka mračnega 70-letnega diktatorja skrita pred očmi.

Najnovejša trditev o dvojniku je prišla s Telegram kanala General SVR. Ta navaja, da je šlo v primeru nedavnega obiska za Putinovovega “glavnega dvojnika” – enega izmed domnevne ekipe igralcev, ki so bili podvrženi plastični operaciji, da bi posnemali bolehnega in pogosto odsotnega Putina. “Tekom javnega srečanja s študenti so mnogi opazili nekaj nenavadnosti in fizioloških značilnosti predsednika,” so navedli na kanalu. “Človek, podoben Putinu, za razliko od originala, se absolutno ni bal zadrževanja v bližini velikega števila malo znanih in popolnoma neznanih ljudi, kar za predsednika v zadnjih nekaj letih sploh ni značilno.”

Foto: epa

Foto: epa

Foto: Twitter

Razlike so opazili tako na obrazu kot v načinu obnašanja. “Leva ličnica dvojnika je bila otečena in se je nenaravno premikala skupaj s predsednikovo obrazno mimiko. Nenaravno povešena zgornja ustnica je posledica neuspešnega prilagajanja dvojnika originalu.” Prav tako pa so še pristavili, da je dvojnik prejel preveč injekcij botoksa.

“Slog smejanja dvojnika je drugačen od Putinovega, medtem ko so nekateri gibi videti omejeni,” so komentirali in dodali, da ta javni nastop predsednikovega dvojnika ni bil najbolj uspešen, vendar se ne da narediti nič, ker Putin pač ne more sodelovati na takih dogodkih. Že dolgo časa se govori, da Putin trpi za rakom in drugimi boleznimi.

Eden izmed videoposnetkov v preteklosti je pokazal Putinovo srečanje z Vjačeslavom Gladkovom, guvernerjem regije Belgorod, ki meji na Ukrajino in je bila v vojni večkrat prizadeta zaradi raketiranja. Na posnetku je bilo mogoče videti, da se je predsednik v nekem trenutku znašel v bolečinah in je z levo roko nerodno pomečkal posodo s svinčniki. Njegova desna roka je ostala izven pogleda, ko se je sestanek začel. Videti je bilo nekaj trenutnih trzljajev obraza. Bil je nenavadno pasiven, ko mu je Gladkov poročal o odškodninah za družine padlih v vojni v regiji Belgorod.

Dva tedna prej so videli Putina, kako si večkrat drgne ali masira desno roko, ko je grajal namestnika predsednika vlade Denisa Manturova zaradi neuspeha pri zagotavljanju novih vojnih in civilnih letal. Lani oktobra je bilo mogoče v času obiska mobiliziranih vojakov v Rjazanu na njegovi desni roki videti sledi, ki so nakazovale na intravensko zdravljenje. Prav tako se Putin pogosto z desno roko oprime za vogale mize. Nekateri menijo, da s tem prepreči trepetanje ali tresenje.

Foto: Printscreen The Sun

Putin po navedbah kanala na Telegrafu trpi zaradi napadov kašlja, vrtoglavic, motenj spanja, bolečin v trebuhu, muči pa ga tudi stalna slabost. V preteklosti so omenjali, da je mogoče videti simptome Parkinsonove bolezni in shizoafektivne motnje. Govora je bilo že tudi o uporabi dvojnikov. Putin je sicer pred tremi leti po poročanju Daily Mirrorja priznal, da so ga uradniki pozvali k uporabi dvojnikov, vendar je zatrdil, da naj bi bila ideja zavrnjena.

Sara Kovač