fbpx

Obveščevalne službe razkrile: V Mosulu so bile aretirane štiri Nemke, ki so za Islamsko državo opravljale delo “moralne policije”

Foto: epa

Štiri Nemke, ki so se odpravile v Irak z namenom, da bi se pridružile Islamski državi, so bile pred nedavnim prijete v Mosulu, kjer so zatrdile, da so za teroristično skupino opravljale delo “moralne policije” z namenom, da bi nadzorovale izvajanje šeriatskega prava v praksi.

Poročilo glede prijetih štirih žensk so objavile nemške varnostne službe, ki so za nemški Spiegel povedale, da je četverica, vključno s 16-letno Lindo Wurzel, opravljala delo v tako imenovani brigadi Al-Khansaa, ki je bdela nad spoštovanjem šeriatskega prava. Die Presse poroča, da so ženske bdele nad spoštovanjem strogega načina oblačenja in so imele možnost kaznovanja vseh žensk, ki niso upoštevale zakonov.

(Mosul) Foto: epa

Vpletenost tudi v rekrutacijo novih pripadnikov
Vsaj dve aretirani ženski sta bili vključeni v propagando rekrutiranja za teroristično skupino. Nemške oblasti so po pogovoru z iraškimi oblastmi izvedele, da nobena izmed žensk zaradi dejanj v imenu Islamske države ne bo kaznovana na smrtno kazen. Zaenkrat še ni nobenega dokaza, da naj bi bila katera izmed njih vpletena v ubijanje ali boj, čeprav naj bi imeli pripadniki brigade Al-Khansaa posebne privilegije, ki jih ostale ženske na ozemlju Islamske države niso uživale, med katerimi sta bila pravica do oboroževanja in vožnja vozil.

V poročilu o delovanju brigade iz leta 2015 je navedeno, da je večina pripadnic tujih žensk, nearabskim ženskam pa je bilo pogosto dovoljena udeležba v spopadih na frontni liniji. Ženski, ki sta pobegnili iz vladavine Islamske države in sta delali znotraj brigade v Raqqi, sta po navedbah Breitbarta povedali, da če ženska ženska ob aretaciji poskuša pobegniti, dobi kazen v višini 60 udarcev, v primeru, ko ne nosi primernega oblačila ali če nosi visoke pete, pa je kaznovana s 40 udarci.

Foto: epa

16-letnica ob aretaciji zatrdila, da želi nazaj v Nemčijo
Ujetnica v Mosulu, ki je najbolj poznana nemški javnosti, je 16-letna Linda Wenzel, ki je bila radikalizirana prek interneta, eden izmed džihadistov pa je bil tisti, ki jo je prek spletne klepetalnice prepričal, da se je pridružila Islamski državi. Po tem, ko so jo pred nedavnim pridržale iraške sile, pa je povedala, da si želi samo še nazaj domov v Nemčijo.

Linda Wenzel (Foto: YouTube)

Wenzelova je edina evropska najstnica, ki se ji je v zadnjih letih uspelo napotiti na Bližnji vzhod in se pridružiti teroristični skupini. Leta 2015 je naslovnice zasedla zgodba o Avstrijki Samri Kesinovic, ki je bila pretepena do smrti, ko je poskušala zbežati iz primeža Islamske države. Tudi druga mlada dekleta so poskušala doseči ozemlje teroristične skupine, a pri tem niso bila uspešna. Med njimi je tudi 15-letna Safia S., ki ji je Turčija preprečila prehod meje, zato se je vrnila v Nemčijo in lani v Hanovru izvedla teroristični napad, v katerem je z nožem napadla policista.

N. Ž.