fbpx

Obveščevalne službe svarijo: Pripadniki Islamske države zasegli tiskalnik za potne liste

Fotografija je simbolična (Foto: EPA)

Predstavniki ameriških obveščevalnih služb svarijo, da naj bi teroristična skupina Islamska država po njihovih podatkih uspela zaseči sirski vladni tiskalnik za potne liste. Ob tem so ukradli še prazne sirske potne liste, kar jim omogoča prosto vtihotapljanje v Evropo ali Ameriko. 

Skrajneži Islamske države naj bi po navedbah ameriških obveščevalcev bili sposobni natisniti popolnoma legitimen sirski potni list. Po poročilu, ki so ga izdali, naj bi tiskalnik za potne liste prešel v roke borcev, ko so lani poleti prevzeli nadzor nad mestom Deir ez-Zour v Siriji, kjer je bil eden izmed centrov za urejanje potnih listin in dokumentov. Tako imajo pripadniki IS vso potrebno opremo in material za tiskanje avtentičnih dokumentov, poroča Washington Times.

Pod vladavino ISIS dve takšni mesti
Deir ez-Zour je že drugo mesto v Siriji, ki ima center za urejanje potnih listov in drugih dokumentov ter je padlo v roke skrajnežev Islamske države. Prvo takšno mesto je Raqqa, znano kot prestolnica borcev IS. Ameriška televizija ABC poroča, da je preteklo že 17 mesecev, odkar sta mesti padli pod nadzor teroristične skupine.

Direktor ameriške obveščevalne službe FBI James Comey je dejal, da so zelo zaskrbljeni, saj “ima ISIS zagotovo možnost svojim borcem izdelati povsem avtentične potne liste”, s katerimi lahko brez preprek vstopijo v Evropo ali Združene države Amerike.

FBI poroča, da so v Ameriki že našli primere potnih listov, ki so bili izdani v Siriji na območju, ki ga nadzoruje Islamska država. Žig z datumom na potnem listu kaže, da naj bi bil ta star nekaj let, podrobnejša analiza pa je pokazala, da je bil natisnjen pred kratkim.

Ponarejeni sirski dokumenti so bili prav tako najdeni že v Evropi, med drugim so našli tudi osem potnih listov, identičnih tistemu, ki ga je imel eden izmed samomorilskih bombnih napadalcev na Pariz.

Sirija je preplavljena s ponarejenimi potnimi listi
Po poročanju obveščevalnih služb je Sirija sicer preplavljena s ponarejenimi potnimi listi. Ni ga težko kupiti, stane od 200 do 400 ameriških dolarjev, enako ceno pa ima žig s preteklim datumom, ki daje listini verodostojnost.

A. D.