Oče in hči aretirana, potem ko sta denar pošiljala palestinskim teroristom

Foto: epa

Nizozemska policija je v četrtek aretirala očeta in hčer zaradi suma pošiljanja več kot 5 milijonov evrov Hamasu, palestinskemu militantnemu gibanju na seznamu terorističnih organizacij Evropske unije.

Par, stara 55 in 25 let, je bil aretiran na posesti v mestu Leidschendam, medtem ko je preiskava povezanega podjetja v Rotterdamu privedla do zasega bančnega računa, na katerem je bilo okoli 750.000 evrov, je razkril državni tožilec.

“Državno tožilstvo ju sumi, da sta poslala denar, približno 5,5 milijona evrov, skupinam, povezanim z organizacijo Hamas,” je sporočilo tožilstvo.

“Osumljena sta tudi sodelovanja v hudodelski združbi, katere namen je finančna podpora Hamasu,” so dodali.

Par ostaja v priporu, preiskava zadeve pa še poteka.

Hamas, ki so ga leta 1987 ustanovili aktivisti Muslimanske bratovščine, je postal ena od dveh osrednjih palestinskih političnih strank, vendar je njegovo militantno krilo postalo razvpito zaradi svojih napadov na tisto, kar organizacija dojema kot nezakonito izraelsko okupacijo njene nekdanje zemlje.

Organizacija je bila dodana na seznam prepovedanih terorističnih organizacij EU po terorističnih napadih 11. septembra. Leta 2014 je bila začasno odstranjena s seznama, vendar je bila leta 2017 nanj ponovno uvrščena.

Andrej Žitnik