fbpx

Oče terorista Chekkata pravi, da je bil ta podpornik Islamske države – medtem umrla še peta žrtev terorističnega napada v Strasbourgu!

Abdelkrim Chekatt (Foto: Twitter)

Prvič po grozljivem terorističnem napadu v Strasbourgu sta se oglasila tudi starša terorista Chériffa Chekatta, ki sta bila pred tem skupaj z njegovima bratoma med sedmimi aretiranimi s strani policije v okviru preiskave napada. Medtem so sporočili še, da je umrla tudi peta žrtev napada.

Prvič po terorističnem napadu v Strasbourgu, ki se je zgodil prejšnji teden, sta se za medije oglasila tudi starša terorista Chériffa Chekatta. Oče Abdelkrim Chekatt je za televizijsko postajo France 2 zanikal, da bi vedel za to, da je njegov sin načrtoval napad, povedal pa je še, da je sin verjel, da se Islamska država bojuje v pravični vojni. Kot še poroča The Independent, naj bi oče sina, ki ga je zadnjič videl tri dni pred napadom, skušal odvrniti od njegovih ekstremnih prepričanj.

Tudi očetu očitno niso tuja ekstremna prepričanja, pred mediji je nastopil kar s kapo z motivom Che Guevare, ki je med drugim sodeloval v kubanski revoluciji in je širil ideologijo, ki je zakrivila že prek 100 milijonov smrtnih žrtev po vsem svetu. Che Guevara, idol mnogih mladih, ima tudi osebno na vesti mnogo življenj.

Starša Chérifa Chekatta (Foto: Twitter)

Vse štiri družinske člane že izpustili na prostost, prevzem odgovornosti s strani Islamske države naj bi bil oportunističen
Oba starša in dva brata terorista sta bila med sedmimi aretiranimi in zaslišanimi v okviru policijske preiskave napada. Štirje družinski člani so bili po navedbah pariškega tožilca izpuščeni na prostost zaradi pomanjkanja dokazov. Propagandna služba Islamske države je Chekatta že razglasila za svojega vojaka, a francoski notranji minister Cristophe Castaner je opozoril, da gre za oportunistično prevzemanje odgovornosti.

Foto: epa

Pisarna pariškega tožilca je medtem v nedeljo sporočila, da je v bolnišnici umrla tudi peta žrtev napada. To je bil državljan Poljske, ki se je v mestu v času napada nahajal kot turist. Poleg petih mrtvih je bilo v terorističnem napadu poškodovanih še dvanajst ljudi. Terorista Chekatta so sicer ubili organi pregona po dveh dneh lova, potem ko so ga uspeli obkoliti v predelu Neudorf. V petek so božično tržnico, ki je bila od napada zaprta, ponovno odprli, v nedeljo pa je potekala tudi spominska slovesnost za umrle.

J. Ž.