Oceangate nemoteno posluje naprej?

Vir: Oceangate, Facebook

Družba Oceangate, ki je zasnovala tehnično pomanjkljivo podmornico, s katero se je smrtno ponesrečil direktor družbe in štirje potniki, očitno nemoteno posluje naprej. Nedolgo po tem, ko so na dnu morja našli ostanke potopljene podmornice, podjetje že ponuja in reklamira nove “dogodivščine” na dnu morja. 

18. junija je podmornica Titan izgubila kontakt z ladjo na površju. Sledila je obsežna in mednarodna reševalna akcija, a z jalovim rezultatom. Vseh pet potnikov je umrlo v imploziji podmornice, štiri dni kasneje, 22. junija, pa so na dnu morja, nedaleč od zadnjega počivališča ladje Titanik našli dele podvodnega plovila in tudi domnevne človeške ostanke. V nesreči so umrli pakistanski poslovnež Shahzda Dawood in njegov sin Suleman, britanski raziskovalec Hamish Harding, francoski potapljač Paul-Henri Nargeolet in Stockton Rush, direktor družbe Oceangate Expeditions.

Vse to pa očitno prav nič ne vpliva na nadaljnje poslovanje družbe. Ta namreč na spletu nadaljuje s promocijo ekspedicij do potopljenega Titanika. Kot je razvidno iz njihovih objav, se je še vedno mogoče prijaviti na dve različni ekspediciji. Prva bo potekala med 12. in 20. junijem, druga pa med 21. in 29. junijem tega leta.

Vir: Facebook

Da ne gre za objave, ki jih še niso uspeli umakniti s socialnih medijev, priča dejstvo, da so se termini spreminjali. Glede na spletno orodje Wayback Machine, ki omogoča spletnim uporabnikom, ki beleži zgodovino sprememb spletnih strani, je bilo pred 13. junijem zabeleženo pet različnih ekspedicij. Med 13. in 19. junijem nato ni zabeleženih kopij spletne strani. Tri poti so bile medtem izbrisane, dve pa so dobile nove termine, poroča Morski.hr.

Da je zmeda popolna so na spletni strani navedli: “Oceangate je suspendiralo vse raziskovalne in komercialne operacije”. K najavi so dodali telefonsko številko in elektronski naslov.

Slovo na socialnih medijih
Na socialnem omrežju so vmes pustili so le naslednje sporočilo: “Sedaj smo prepričani, da so naš direktor Stockton Rush, Shahzda Dawood in njegov sin Suleman Dawood, Hamish Harding in Paul-Henri Nargeolet žalostno preminuli. Ti možje so bili pravi raziskovalci, ki so si med seboj delili strast do raziskovanja in varovanja oceanov. Naša srca so ob tragičnem času pri teh petih dušah in njihovih družinskih članih. Žalujemo zaradi izgube njihovih življenj in veselja, ki so ga prinesli vsem, ki so jih poznali. To je izjemno žalosten čas za naše predane zaposlene, ki so izčrpani in globoko obžalujejo to izgubo. Celotna družina OceanGate je globoko hvaležna neštetim moškim in ženskam iz številnih organizacij v mednarodni skupnosti, ki so pospešili dostopnost široke palete virov in tako trdo delali na tej misiji. Cenimo njihovo predanost iskanju teh petih raziskovalcev ter njihove dneve in noči neumornega dela v podporo naši posadki in njihovim družinam. To je zelo žalosten čas za celotno raziskovalno skupnost in za vsakega družinskega člana izgubljenih na morju. S spoštovanjem prosimo, da se v tem najbolj bolečem času spoštuje zasebnost teh družin.

Gal Kovač