fbpx

Od besed k dejanjem, od obljub k rezultatom: Skoraj dve tretjini Italijanov podpira svojo novo vlado

(Foto: iStock)

Dva meseca po zaprisegi italijanske vlade pod vodstvom Giuseppeja Conteja so državljani zadovoljni z njenim delom, saj jo glede na javnomnenjsko raziskavo podpira 61 odstotkov vprašanih. Italijanska vlada je na prvo mesto postavila lasten narod in zaostrila migrantsko politiko, kar ugodno vpliva tudi na javno mnenje. To je tudi rekordna priljubljenost kakšne od italijanskih vlad v zadnjih 12 letih.

Delo vlade, ki jo sestavljata desna Liga in populistično Gibanje pet zvezd, niso pozitivno ocenili le volivci obeh strank, ampak tudi kar 77 odstotkov volivcev stranke Naprej Italija in 18 odstotkov volivcev Demokratske stranke (PD), je razvidno iz danes objavljene ankete italijanskega časnika Corriere della Sera.

Tudi premier Giuseppe Conte se lahko pohvali z 61-odstotno podporo. Italijanski notranji minister in vodja Lige Matteo Salvini je dosegel 52-odstotno podporo, minister za delo in vodja Gibanja pet zvezd Luigi di Maio pa 50-odstotno.

Podpora obeh vladajočih strank je za vsako stranko posebej na okoli 30 odstotkih. Predvsem Liga bi v primeru novih volitev dobila več glasov kot na volitvah spomladi letos.

Naprej Italija in Liga sta na parlamentarnih volitvah skupaj prejeli 36 odstotkov podpore, Gibanje pet zvezd pa 32 odstotkov. Levosredinska Demokratska stranka je z manj kot 19 odstotki podpore doživela zgodovinski poraz.

D. Č.