fbpx

Od ljubljenca Združene levice ostala le še bleda senca

Luka Mesec. Foto: STA Alexis Tsipras. Foto: epa

Ob koncu januarja 2015 je oblast v Grčiji prevzela Syriza z mladim in karizmatičnim Alexisom Tsiprasom na čelu. V zraku je bilo čutiti pričakovanje revolucije in upanje, da v Grčiji ne bo nič več tako, kot je bilo. Slovenska Združena levica je stranko Syrizo dojemala kot svojo “sestro” in se z njihovo pomočjo spustila celo v boj za evropske stolčke. A leto dni po nastopu Tsiprasa za njim ostaja le še bleda senca. 

Alexis Tsipras in njegova stranka Syriza praznujeta eno leto, odkar sta v Grčiji na oblasti. Mlad in karizmatičen Tsipras je Grkom vlil upanje, da se državi pod njegovo taktirko obetajo velike spremembe. Danes, točno eno leto kasneje, so se pričakovanja Grkov razblinila, v Syrizi pa o nekdanji revolucionarnosti ni več sledu. O grški drami danes nihče več niti ne govori – a ne zato, ker bi Grčija premagala krizo, ampak zato, ker vanjo vedno globlje tone, piše Večernji list.

Markantni ekonomist Tsiprasa, ki se ga danes več nihče ne spomni
Pred letom dni je bil Yanis Varoufakis, takratni Syrizin finančni minister, avtor grškega ekonomskega programa in simbol upora proti  kreditodajalcem, v Grčiji slavljen kot moderni Che Guevara. Danes se tega markantnega ekonomista, ki je na sestanke prihajal brez kravate z motorjem, ne spomni skoraj nihče več. Tsipras je danes prisiljen poslušati kreditodajalce, saj je to način, da država sploh lahko funkcionira. O reformi, ki naj bi obudila grško gospodarstvo, ni več besed.

Syriza je bila ob prihodu na oblast pred letom dni popolnoma prepričana, kako se bo preostanek Evrope ob njenem uporu kreditodajalcem prestrašil velike finančne krize, ki bi prizadela celotno evroobmočje. Tsipras in Varoufakis sta igrala na karto, da je rizik v primeru zavrnitve pomoči Grčiji – za Evropo večji kot za samo Grčijo. Na drugi strani sta verjela, da jima bo, če igrata trdo in nepopustljivo bitko, trojka (Mednarodni denarni sklad, Evropska centralna banka in Evropska komisija) ponudila časten in sprejemljiv kompromis.

Škodovali tudi podobnim gibanjem v Španiji
Varoufakis je s političnega prizorišča izginil, Tsipras se je transformiral iz radikalnega v relativno bledega politika. Vse, kar je Syriza uspela narediti v zadnjem letu, je pokop možnosti podobnih gibanj po Evropi, na primer Podemosa v Španiji.

A. D.