fbpx

Od podnebnih aktivistov do klimatskega kulta

Extinction Rebellion je »okoljevarstveno« gibanje, ki z vandalizmi in čudnimi protesti širi svoje ideje.

“Extinction Rebellion” ali Upor proti izumrtju je radikalno gibanje podnebnih aktivistov, ki z bizarnimi akcijami poskušajo ustaviti “podnebno katastrofo”. Svojo skrb proti biološkemu kolapsu izražajo z državljansko nepokorščino. V Veliki Britaniji nova demonstracija.

Omejevanje učinka “podnebnih sprememb” so v svoje programe vključila marsikatera levičarska gibanja in stranke. Te so znane po izmišljevanju problemov, da bi svoje rešitve vsiljevale družbi in s tem zadovoljile svoja totalitaristična nagnjenja o njenem popolnem nadzorovanju. Upor proti izumrtju je globalno “okoljevarstveno” gibanje, ki se domnevno bojuje proti prelomnim točkam v podnebnem sistemu, izgubi biotske raznovrstnosti ter poskuša preprečiti socialni in ekološki kolaps, ki bi ju s seboj prinesle podnebne spremembe.

Gibanje je bilo ustanovljeno 18. maja leta 2018, ko so se prvič pojavili pred britanskim parlamentom in podali “izjavo o uporu” ter s tem protest za varstvo okolja ponesli na novo raven. Njihove “rdeče uporniške brigade” so se pojavljale na mednarodnih protestih v Ameriki in Evropi, proteste pa vedno spremljajo blokade cest, različne nenavadne geste in uniforme, ki spominjajo na verski kult. Simbol gibanja predstavljata krog in včrtana peščena ura, ki ponazarjata omejen čas življenja na Zemlji.

Podnebni nateg
Levičarji se vedno zadovoljijo le takrat, ko imajo v rokah vso oblast nad državo, zato vedno radi zagovarjajo prepričanja, ki močno posegajo v posameznikovo življenje. Tako družbi radi predstavljajo svoje ukrepe proti podnebnim spremembam, saj s tem nezavednemu prebivalstvu vsiljujejo svojo agendo v imenu “skupnega dobrega”. Kot primer lahko vzamemo zagovarjanje manjšega števila otrok zaradi prevelike populacije; na Zahodu to pomeni še večji demografski padec, vendar ljudi vseeno uspešno prepričujejo z grožnjami o množičnem izumrtju. V sodelovanju z veganskimi lobiji skušajo vsiliti zamenjavo mesa z žuželkami. Na Zahodu se takšna gibanja čedalje bolj radikalizirajo, čeprav za to nimajo nobenega razloga, saj se liberalni politiki na vse pretege trudijo izpolniti vse njihove “ekološke” smernice; zelenim obsedencem so njihove nebuloze že uspelo uveljaviti kot dogme, katerim se malokdo drzne nasprotovati. Primer invazivnega posega in strogega nadzorovanja vsakega gospodinjstva je boj proti izpuščanju toplogrednih plinov, ki vključuje merjenje in omejevanje ogljičnega odtisa. Radi pa tudi zamolčijo različna dejstva, npr., da je ves ogljikov dioksid, ki ga je človeštvo spustilo v ozračje, le frakcija izpusta vseh vulkanov.

Nedavne demonstracije
Gibanje Upor proti izumrtju je pretekli teden blokiralo angleško podzemno postajo Oxford Circus in skupaj s pripadniki FINT (female, intersex, non-binary in trans) protestiralo proti vladni pasivnosti do izvrševanja podnebnh ukrepov. Pobudo pri protestu so prevzele ženske, ki so policiste med zagotavljanjem javnega reda in miru obtožile, da so jih nasilno poteptali, ti pa se zaradi obtožb ne upajo več posredovati. Aktivisti so rdečo barvo, ki simbolizira kri, protestno poškropili po londonskem cehu, banki in Buckinghamski palači, »saj ima kraljica tudi krvave roke«. Vandalizmi so pri podnebnih protestih nekaj vsakdanjega, meščani pa so lahko srečni, če protesti trajajo le nekaj ur, saj običajno potekajo več dni.

Ignacij Dolar Kunc