fbpx

Odhajajoči ameriški predsednik Barack Obama “zadovoljil” Američanke in Američane

Foto: STA

Po izteku drugega predsedniškega mandata Baracka Obame je 58 odstotkov Američank in Američanov zadovoljnih z njegovim vodenjem države in ga pozitivno ocenjuje.

Ameriška agencija Gallup je vprašala Američanke in Američane, ali je odhajajoči predsednik Barack Obama v zadnjih osmih letih ustvaril napredek, obdržal isti nivo ali nazadoval na različnih področjih. Pozitivno je njegovo delo po koncu drugega mandata ocenilo 58 odstotkov vprašanih. Ocena, ki jo je dobil Obama teden dni po lanskoletnih predsedniških volitvah, je najvišja od njegova ‘zlatega obdobja’ v prvem letu, ko je postal ameriški predsednik.

Najvišjo oceno je dobil Obama za izboljšanje položaja LGBT populacije. 68 odstotkov  vprašanih meni, da je zanje ustavil boljše pogoje, 16 odstotkov pa jih pravi, da so nazadovali. Pozitivno oceno je dobil Obama za delo na področju energije, klimatskih sprememb in gospodarstva.

Po drugi strani pa večina vprašanih Američank in Američanov v anketi odgovarja, da je Obama vodil napačno politiko pri vprašanjih rasne nestrpnosti, kriminala in državnega dolga. Po oceni ameriške agencije Gallup je bil v 12 kategorijah Barack Obama bolje ocenjen od predhodnika Georgea Busha. Pri vprašanju o gospodarstvu je ocena Baracka Obame +6, Busheva je bila -82. Poleg gospodarstva so Obamo v primerjavi s predhodnikom Bushem bolje ocenili  na področju zdravstvene zaščite, energije, izobraževanja, klimatskih sprememb, priseljevanja in položaja ZDA v svetu. Po drugi strani pa so bili v času predsednika Georgea Busha boljše ocenjeni boj proti terorizmu, reševanje rasnih vprašanj, boj proti kriminalu in področje obrambe oziroma vojske.

Branka Jurhar,  Al Jazeera