fbpx

Odjeknila eksplozija: V požaru cisterne z nafto več kot 100 mrtvih

(Foto: iStock)

V požaru tovornjaka cisterne z nafto, ki se je prevrnil, je danes v mestu Bahavalpur na vzhodu Pakistana umrlo najmanj 123 ljudi, so sporočile tamkajšnje oblasti. Tovornjak se je domnevno prevrnil zaradi prehitre vožnje. Iz poškodovane cisterne je iztekala nafta, ki so jo domačini poskušali ujeti, nakar je odjeknila eksplozija.

Reševalci so našteli najmanj 123 trupel, številna so zoglenela do neprepoznavnosti. Več kot sto poškodovanih, nekateri med njimi imajo hude opekline, so prepeljali v mestno bolnišnico, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tovornjak se je domnevno prevrnil zaradi prehitre vožnje. Iz poškodovane cisterne je iztekala nafta, ki so jo domačini poskušali ujeti, nakar je odjeknila eksplozija. Podrobnosti o nesreči še niso znane, nekateri očividci pa so navedli, da naj bi na vozilu počila guma, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal vodja regionalne policije Radža Rifat. Cisterna je eksplodirala približno deset minut po tistem, ko se je vozilo prevrnilo. Pri tem je nastala ogromna ognjena krogla, ki je zajela ljudi, ki so zbirali gorivo, je še dejal Rifat. Za zdaj tudi še ni jasno, zakaj je ogenj izbruhnil.

Po izjavah očividcev, na katere se sklicuje pakistanska televizija Geo TV, bi lahko požar povzročili ljudje, ki so kadili na prizorišču nesreče. Policija je po nesreči množici, ki je prihitela na kraj dogodka, da bi zajela gorivo, med njimi tudi ženske in otroci, zaman skušala preprečiti dostop, poroča britanska mreža BBC. Reševalci so našteli najmanj 123 trupel, številna so zoglenela do neprepoznavnosti. Več kot sto poškodovanih, nekateri med njimi imajo hude opekline, so prepeljali v mestno bolnišnico.

Na kraju dogodka je videti zoglenele ostanke na desetine motornih koles in avtomobilov, ki ležijo na avtocesti, pa tudi kuhinjske pripomočke, kanistre in vedra, s katerimi so ljudje skušali zajeti gorivo. Vojska je sporočila, da je na prizorišče poslala svoje helikopterje, da bi evakuirali poškodovane. Okoliške bolnišnice so v povečani pripravljenosti. Pakistanski premier Navaz Šarif je izrazil sožalje ob nesreči in vladi v Pandžabu, ki jo vodi njegov brat Šabaz Šarif, naložil, naj poskrbi za obsežno zdravniško oskrbo, še navaja AFP.

Cisterna, ki je po navedbah policijskih virov prevažala 25.000 litrov goriva, se je prevrnila na glavni avtocesti med Karačijem in Lahorejem v pokrajini Pandžab, je poročala pakistanska vladna tiskovna agencija APP.

Pakistan sicer slovi po nevarnih cestah, ki so slabo vzdrževane, kot tudi po številnih prometnih nesrečah, ki jim pogosto botruje previsoka hitrost, težavo pa predstavljajo tudi slabo vzdrževana vozila.

J. F., STA