fbpx

Odkriti virusi zoper katere ni zdravila

Foto: epa.

Biološko gledano so virusi metabolično neaktivna bitja, ki povzročajo okužbe, in se nahajajo na meji med živim in neživim svetom. Nekateri izmed njih so še neodkriti. Obstajajo nenavadni virusi, za katere še ni zdravila. Lani je bil odkrit virus, ki lahko preživi v vreli kislini, ker ga kot ščit varuje DNK. To odkritje vodi znanstvenike k odkrivanju mehanizmov, odpornih na toploto, ultravijolično valovanje in sušenje, kar bi lahko vodilo v odkrivanje novih zdravil.

Lani so znanstveniki poročali o tem, da obudili 30.000 let star virus Mollivirus sibericum, ki so ga našli uklenjenega v večnem sibirskem ledu. Gigantski naj bi bil zato, ker je  sorazmerno daljši od ostalih, meri namreč 0,6 mikrona. Znansteniki so sporočili, da bi spremembe klime lahko sprožile prebuditev patogenih virusov mikroskopske velikosti.

Otroška paraliza
Leta 2005 je v ZDA izbruhnil skrivnostni virus, ki je povzročil paralizo in slabost pri otrocih. Več kot 100 otrok in mladih je bilo hospitaliziranih zaradi tega skrivnostnega virusa, šlo je tudi za en primer v Franciji.

Foto: eba.

Foto: eba.

Virus iz morskih globin
Znanstveniki so nedavno našli na dnu morja lesne bakterije ter novi virus, ki te bakterije okužuje. Ker se virusi sami ne morejo razmnoževati, temveč so odvisni od gostitelja, znanstveniki mislijo, da virusi ne napadajo samo teh morskih bakterij, temveč tudi druga bitja na dnu morja. Laboratorijski preizkusi so pokazali, da niso podobni nobenim drugim virusom, kot poroča Večernji list.

Smrtonosni virus v Sudanu
Južni Sudan je letošnje prizorišče do sedaj neznane bolezni, zaradi katere je umrlo deset otrok. Vsi so imeli podobne znake, kot jih povzroča ebola: krvaveli so, imeli so povišano temperaturo in bruhali. Testi so pokazali, da ne gre za ebolo. Vzrok za bolezni je zaenkrat neznan, a nekateri verjamejo, da so te viruse prenesli komarji. Zaenkrat o zdravilu ni  ne duha ne sluha.

V zvezi z nalezljivimi boleznimi smo dobili odgovor pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ki za vsako leto pripravi poročilo o boleznih. Zajete so vse klasične in poznane bolezni, tako izvemo, da so med vsemi nalezljivimi boleznimi prednjačile črevesne nalezljive bolezni (43 %), sledile so nalezljive bolezni dihal in dihalnih poti 19 %, 15 % bolezni je neznanega izvora. L. 2014 je bilo zabeleženih npr. 144 primerov tuberkuloze, med katerimi je bilo 36 primerov uvoženih, ni pa bilo hude oblike te bolezni, t. i. multiresistentne tuberkuloze ali tuberkuloze razširjenega spektra odpornosti.

Bralce bo gotovo zanimalo tudi to, da je bilo od leta 2005 do l. 2014 prijavljenih 431 novih primerov diagnoz okužbe s HIV, v letu 2014 pa je teh primerov 44. Prednjačijo homoseksualci, ostali okuženi so imeli spolne odnose z okuženimi oz. narkomani, med njimi pa so tudi primeri otrok, rojenih okuženi materi. Seveda nas zanimajo tudi bolezni, ki pri nas niso znane, ter kako se z njimi spopadajo, a te odgovore bomo poskusili dobiti na Infekcijski kliniki.  

A. B.