Odkritje v Belgiji: Številni prejemajo nemške pokojnine iz časov kolaboracije z nacisti

Foto: epa

Belgijski minister za upokojence Daniel Bacquelaine je javnosti sporočil, da je “ogorčen” zaradi 2500 Belgijcev, ki kot nekdanji nacisti prejemajo nemške pokojnine.

Belgijski veterani druge svetovne vojne so se na belgijsko vlado pritožili, naj ta ustavi plačila in pokojnine nekdanjim nacistom, belgijski minister za upokojence Daniel Bacquelaine pa je “z njimi delil ogorčenost”. Za nekdanje naciste namreč plačuje Nemčija, probkem pa tiči v tem, da Belgija zanje nima nikakršnih točnih podatkov in pristojnosti, vendar bodo “naredili vse, da najdejo rešitev”.

Po osvoboditvi leta 1945 so v Belgiji obsodili 57.000 kolaborantov, ki so bili rekrutirani v SS in enote Wehrmachta ter so nacistom pomagali pri izgonu Judov in drugih v koncentracijska taborišča. Akcijo za ustavitev nemških pokojnin so sprožili v društvu preživelih iz koncentracijskih taborišč, ki so Belgijce opomnili na čase vojne okupacije, poroča BBC.

Belgija aktivno sodelovala z režimom
Vodja belgijskih nacistov Leon Degrelle je po vojni pobegnil v fašistično Španijo, kjer mu je režim diktatorja Franca ponudil zavetje, in tam umrl leta 1994. Belgija ga je sicer v odsotnosti obsodila na smrt kot izdajalca, vendar je v Španiji ostal in preživel tudi po Francovi smrti leta 1975.

Podrobna preiskava belgijskih zgodovinarjev leta 2007 je pokazala, da so belgijski kolaboratorji sodelovali z nacističnim režimom po okupaciji leta 1940 in igrali pomembno vlogo pri pregonu Judov. Antisemitizem je bil takrat zelo razširjen med belgijsko visoko družbo, so ugotovili.

Nemčija plačuje številne odškodnine
Belgija je na Nemčijo naslovila vprašanja o prejemnikih nemških pokojnin že leta 2012, vendar takrat številke o 2500 prejemnikih, kot se domneva zdaj, niso potrdili. Nemška vlada jim je odgovorila, da jim lahko pravo število zagotovijo le po podrobni preiskavi nemških dokumentov, ki jih hranijo nemške dežele.

Nemčija je leta 2012 plačevala odškodnine 209.654 žrtvam nacizma v Nemčiji in tujini. Reparacije plačujejo tudi 58.932 Judom, ki prejemajo denar iz dveh različnih skladov v skupni višini 560 evrov na mesec.

M. P.

 • Caetano

  Ob tem se spomnim na naše žrtve nacizma, za katere je Nemčija tudi plačala odškodnino pa je oškodovanci niso dobili, ampak jo je SFRJ namenila za ”izgradnjo socializma”. Moja teta je recimo dobila odškodnino od Nemčije pol meseca pred smrtjo, leta 2005, za pokojnega moža, ki je bil v taborišču, interniran, ker je nasprotoval Nemcem, ko so plenili živino v vasi in imel radio, poslušal radio London.
  Podobno tudi izgnanci, ki so jim nacisti na Štajerskem zaplenili premoženje, niso tega dobili nazaj, če so imeli kaj več, ampak se je zaplemba nadaljevala po komunistih. Če že so dobili potem vrnjeno z denacionalizacijo po 1991.

 • Brutus

  Kaj pa je tu čudnega? Jaz poznam kar nekaj ”borcev” NOB, ki so rojeni po vojni, pa še dan danes prejemajo borčevsko ”penzijo”.

  • AlojzZ

   Jaz pa eno vdovo, ki je dobila borčevsko po možu in italijansko penzijo. Kdor zna, pač zna. Je pa res, da ni nikoli pela visoko pesem o morali.

 • avtohtoni neandartalec

  V to se počasi spreminja Evropa, revni partizani plačujejo panzije in dodatke bogatim fašistom, povrh tega, bi rad videl Belgijske učbenike za zgodovino, me res zanima kakšno alternativno zgodovino jih učijo.

  Logika je preprosta, vse članice EU plačujejo davke, del teh skupnih financ se deli za pokojnine, torej njihove žrtve podpirajo bogate nacistične svinje.

  • dr Janez Sveti

   Partizani plačujejo bogatim fašistom? Bogati nacisti, kakor jih imenuješ dobivajo NEMŠKE pokojnine.Nisem to razumel. Ali si tako dober, da razložiš ?
   Dr Janez Sveti

  • tramal

   Izstopi na prvi postaji z svojim bedarijam.

 • dr Janez Sveti

  Tile Judje so kakor naši partizani. Vse več jih je preživelo holokavst in še vedno so živi. Neverjetni so tile taboriščniki in partizani.
  Dr Janez Sveti podatkovni nesklad

 • Jojo

  Kdo drug se pritozuje kot pa zidi. Naj majo pemzijo itak je nebodo v grob odnesli. Zanimivo je kako zgodovina poje o mnozicnih pobojih zidov medtem ko noben ne omenja miljonov domoljubih ljudi katere so zmagovalci pobili ker so bili proti rezimu? Gdaj bodo komunisti placali odskodnine za sto tisoc in vec pobitih slovencev kateri niso bili niti SS niti komunisti ampak domoljubi, ki so se zavzemali za svobodno slovenijo in slovence? Nikoli. Kvecemu bomo slovenci placevali komunistom oz jim ze placujemo ker so nas tako dolgo pobijali in zatirali… Sramota…

 • sprehajalec

  Članek ima nekaj pomanjkljivosti in zavaja. Pritožujejo se levičarji. Gre za tipično levičarsko zavist in željo deliti tuje, ne svoje..
  Nekoč dolga leta nazaj je bilo objavljeno, da je DRUGI največji prejemnik nemških vojaških pokojnin na svetu za ZDA Slovenija. Stvar je takrat v začetku 1990 objavil nemški ZPIZ Stvar je razumljiva, če veš, da je bila udeležba v nemški vojski zakonsko obvezna zaradi državljanstva, ki so ga dobili Štajerci in Gorenjci. Drug faktor, ki je na to vplival je bil, da se je dalo osebno to urediti v Nemčiji po vojni, mimo jugo organov in danes ZPIZA, ki nima nad tem pregleda. Vzhodnjaki, Rusi, Poljaki, čehi, tega niso mogli. Po letu 1990 je bilo že prepozno.

  V poskusu meddržavne ureditve tega problema, je v luft skočila ZZB NOVJ, češ da švabski vojaki ne smejo dobivati višje penzije kot Borci, in je bila takrat omejena na 300 DEM za Švabske vojake. Bila pa je še vedno gosposka napram ostalim družbenim segmentom. Vendar pametni so takrat šli osebno v Nemčijo urediti status.

  Danes bi imeli probleme z FURSom, enako kot so imeli nekoč probleme z komunistično davkarijo. Če so še živi seveda.

 • tramal

  Tudi slovenija plačuje srbam in komunističnim izdajalcem penzije kateri so nas napadli.Vojni zločini ne zastarajo zato jim moramo soditi ne pa dajati penzije.

 • tramal

  Tudi jugoslovanam ki so se borili na nemški strani je nemčija plačevala pa so vse srbi obdržali v beogradu.Z denarjem ki jo je slovenija dobila za odškodnino so med drugim zgradili tudi luko koper čeprav komunisti lažejo da ni plačala nemčija nič.

  • sprehajalec

   Ne Luko, morda tudi njo. Krško JEK so zgradili po sporazumu Tito s Schmidtom pa Brandtom. Pa nemci so odprli vrata ja Jugo gastarbajterje.

 • Rožle

  Pravi Slovenci smo bili na strani DEMOKRATIČNE Nemčije…!

 • sevenx

  Belgija je adijo… Multikulti = komunizem

 • Caetano

  Drugače pa če koga več zanima dober dokumentarec o Leonu Degrellu na YouTube pod ”nazi collaborators”. Njegova nizozemska različica pa je bil Anton Mussert.

  Memento Ana Frank! Memento poboj vojnih ujetnikov v Malmendyu!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!