fbpx

Odkritje v Belgiji: Številni prejemajo nemške pokojnine iz časov kolaboracije z nacisti

Foto: epa

Belgijski minister za upokojence Daniel Bacquelaine je javnosti sporočil, da je “ogorčen” zaradi 2500 Belgijcev, ki kot nekdanji nacisti prejemajo nemške pokojnine.

Belgijski veterani druge svetovne vojne so se na belgijsko vlado pritožili, naj ta ustavi plačila in pokojnine nekdanjim nacistom, belgijski minister za upokojence Daniel Bacquelaine pa je “z njimi delil ogorčenost”. Za nekdanje naciste namreč plačuje Nemčija, probkem pa tiči v tem, da Belgija zanje nima nikakršnih točnih podatkov in pristojnosti, vendar bodo “naredili vse, da najdejo rešitev”.

Po osvoboditvi leta 1945 so v Belgiji obsodili 57.000 kolaborantov, ki so bili rekrutirani v SS in enote Wehrmachta ter so nacistom pomagali pri izgonu Judov in drugih v koncentracijska taborišča. Akcijo za ustavitev nemških pokojnin so sprožili v društvu preživelih iz koncentracijskih taborišč, ki so Belgijce opomnili na čase vojne okupacije, poroča BBC.

Belgija aktivno sodelovala z režimom
Vodja belgijskih nacistov Leon Degrelle je po vojni pobegnil v fašistično Španijo, kjer mu je režim diktatorja Franca ponudil zavetje, in tam umrl leta 1994. Belgija ga je sicer v odsotnosti obsodila na smrt kot izdajalca, vendar je v Španiji ostal in preživel tudi po Francovi smrti leta 1975.

Podrobna preiskava belgijskih zgodovinarjev leta 2007 je pokazala, da so belgijski kolaboratorji sodelovali z nacističnim režimom po okupaciji leta 1940 in igrali pomembno vlogo pri pregonu Judov. Antisemitizem je bil takrat zelo razširjen med belgijsko visoko družbo, so ugotovili.

Nemčija plačuje številne odškodnine
Belgija je na Nemčijo naslovila vprašanja o prejemnikih nemških pokojnin že leta 2012, vendar takrat številke o 2500 prejemnikih, kot se domneva zdaj, niso potrdili. Nemška vlada jim je odgovorila, da jim lahko pravo število zagotovijo le po podrobni preiskavi nemških dokumentov, ki jih hranijo nemške dežele.

Nemčija je leta 2012 plačevala odškodnine 209.654 žrtvam nacizma v Nemčiji in tujini. Reparacije plačujejo tudi 58.932 Judom, ki prejemajo denar iz dveh različnih skladov v skupni višini 560 evrov na mesec.

M. P.