fbpx

Odločitev je padla: Avstrija bo zapečatila južno mejo, v načrtu ograja tudi na meji z Italijo

Tako so Avstrijci ob velikem migrantskem valu postavljali ograjo na avstrijsko-slovenski meji. (Foto: epa)

Avstrijci ne želijo negativnih presenečenj. Glede na ohlapen evropski načrt in nemoč Evropske unije pri soočanju z migrantsko krizo, bodo storili, kar je potrebno, da zaščitijo lastno državo – zapečatili bodo svojo južno mejo. Pri mestu Špilje (Speilfeld) na avstrijsko-slovenski meji bodo postavili neprepustno ograjo, prav tako jo bodo namestili pri kraju Brenner na avstrijsko-italijanski meji.

Na ta način želi Avstrija zagotoviti, da v državo ne bo možen noben nekontroliran pritok migrantov, tudi če uberejo drugo pot – preko Italije. Odgovornost za migrante, ki v državo ne bodo mogli, bo tako ostala na državah, od koder so ti želeli vstopiti – torej Sloveniji ali Italiji.

Odločitev je padla – Avstrija bo v naslednjem tednu pričela z režimom, v skladu s katerim bo preko meje s Slovenijo v avstrijskem Špilju dnevno sprejela do 80 prosilcev za azil, v kolikor bodo ti izpolnjevali pogoje za pridobitev statusa azilanta v Avstriji. Hkrati bodo na že obstoječo ograjo dodali panelna varovala, prav tako pa bodo z gradnjo ograje nadaljevali na avstrijsko-italijanski meji, piše avstrijski časnik Kronen Zeitung.

Čaka nas nova poplava migrantov, Avstrija ne želi negativnih presenečenj
Sebastian Kurz, avstrijski zunanji minister, je dejal, da Avstrija ne bo čakala na ukrepanje Grčije. “Zelo verjetno je, da nas čaka nova, velika poplava migrantov,” je dejal na sobotnem zasedanju v Amsterdamu, kjer so se sestali predstavniki držav na balkanski migrantski poti. Hkrati je poudaril, da je bila avstrijska odločitev o sprejetju zgornje meje migrantov pravilna, poroča časnik Die Presse.

Direktor deželne policije na Gradiščanskem Hans Peter Doskozil je izpostavil, da bo v primeru pritiska na avstrijsko mejo potrebna hitra akcija. Če bi migranti ubrali drugo pot – skozi Italijo – potrebuje Avstrija načrt za zaščito, je dodal. Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner pa je prepričana, da mora biti ograja na avstrijski južni meji dovolj trdna in močna, Avstrija pa pripravljena na povečano varovanje svojih meja.

Anja Dangubič