fbpx

Odnosi med Kitajsko in Severno Korejo se ohlajajo: So Kitajci načrtovali državni udar?

Foto: epa.

Odnosi med nekdanjimi najtesnejšima zaveznicama, Severno Korejo in Kitajsko, se ohlajajo. Po poročanju japonskih medijev naj bi kitajske oblasti načrtovale državni udar v komunistični diktaturi Severna Koreja, s katerim bi zamenjali zdajšnjega voditelja Kim Jong Una z njegovim polbratom Kim Jong Namom. Spletko naj bi načrtovali skupaj s stricem diktatorja, Jang Song Thaekoom. Zarota se je končala z umorom Kim Jong Nama v Maleziji in usmrtitvijo strica, ki naj bi veljal za “moža Pekinga znotraj Pjongjanga”, kar naj bi bil po mnenju zunanjih opazovalcev tudi razlog za njegov umor.

Trije različni viri naj bi poročali, da je Jang avgusta leta 2012 ob obisku Pekinga predlagal zaroto, s katero bi z oblasti odstranili Kim Jong Una in ga zamenjali z njegovim polbratom. A celotni obisk naj bi nadzorovale kitajske oblasti. Eden izmed kitajskih varnostnih uradnikov, Zhou Yongkang, naj bi o načrtovani zaroti obvestil Kim Jong Una. Nato je bil 13. februarja lani njegov polbrat umorjen z bojnim živčnim plinom, ki so ga našli na njegovem obrazu. Zhou Yongkang je bil obsojen na dosmrtno zaporno kazen zaradi “korupcije in izdaje državnih skrivnosti,” poroča Breitbart.

Kim Jong Nam. (Foto: epa.)

Strokovnjak za področje Severne Koreje, Bradley Martin, je za britanski Telegraph dejal, da je bil Jang “Severnokorejec, ki je cenil način, na katerega je Kitajska modernizirala svoje gospodarstvo in si je tega želel tudi za Severno Korejo”. Že zaradi tovrstnih idej je bil trn v peti trenutnim oblastem.

Foto: epa.

Kitajska izgublja svoj nadzor nad Severno Korejo?
Odnosi med azijskima komunističnima režimoma so tako v zadnjem času polni napetosti. Nekdanji zaveznici sta uradno še vedno močno povezani, a uradni Peking je vseeno presenetil mednarodno javnost, ko je podprl stroge sankcije proti Severni Koreji. Vse to prihaja v času, ko se močno zaostrujejo odnosi tudi med ZDA in Severno Korejo, ki vztrajno izvaja jedrske raketne preizkuse. Kljub kitajskim lastnim interesom (predvsem gospodarskim) v Severni Koreji je na Kitajskem navzoč strah pred množičnim prebegom severnokorejskih beguncev v primeru izbruha vojne na Korejskem polotoku, ki se zdi v zadnjih mesecih vse bolj verjetna, kljub temu, da vse vpletene strani vztrajno opozarjajo na katastrofalne posledice, ki bi temu sledile. Nekateri strokovnjaki so celo mnenja, da je pospešeno in okrepljeno razvijanje severnokorejskega raketnega programa povezano s Kitajsko, saj naj bi Kim Jong Un želel s kitajskimi oblastmi govoriti na enakopravni ravni, če že ne more tekmovati z njimi na gospodarskem področju. Ob vseh naštetih dejstvih postaja vse bolj jasno, da Peking vztrajno izgublja svoj nadzor nad Pjongjangom.

U. V.