fbpx

Odprli prvi pariški kamp za migrante – kakšen luksuz na stroške davkoplačevalcev

Foto: epa. Skica modernega pariškega kampa.

V četrtek so na severu Pariza odprli prvi uradni kamp za ekonomske migrante v zgodovini te evropske metropole, kar je prebivalce navdalo s strahom, da bi lahko Pariz v bližnji prihodnosti postal magnet za tisoče migrantov, ki si želijo čez Rokavski preliv v Veliko Britanijo. Kamp je zrasel na pogorišču bivšega avtobusnega obračališča, francoske oblasti je stal kar 6 milijonov funtov, prostora pa je za 400 migrantov. Kamp je, sodeč na nastanitev, zelo moderen; migrantom bodo na voljo postelje, kopalnice, kuhinje, terase s stoli in celo nogometno igrišče.

Ekonomski migranti bodo lahko v pariškem kampu ostali tudi več mesecev, zato bodo lahko svoje izhodiščno potovanje v Veliko Britanijo skrbno načrtovali vnaprej. Ostale, ki ne želijo v Veliko Britanijo, bo država prerazporedila v druge akomodacijske centre v Franciji in jim priskrbela azil.

Eden vidnejših članov dobrodelne organizacije Emmaus Solidarite, ki je kamp spravila v pogon, je za Daily Mail ponosno obrazložil, da bodo lahko moški migranti v kampu počeli vse, česar trenutno na ulici ne morejo. Skupaj so zgradili osem “vasic”, vsaka bo sprejela najmanj 50 ljudi, za njihovo oskrbo pa bo skrbelo 120 redno zaposlenih delavcev in tudi 500 prostovoljcev.

Francoske oblasti pričakujejo, da bo povpraševanje po nastanitvi v kampu v prihodnjih dneh sunkovito naraslo, saj trenutno v neposredni bližini Gare du Nord, ki je severna postaja pariškega metroja, ilegalno prebiva več kot 4000 migrantov. Dodatnih 8000 jih živi na ulicah Calaisa, kjer so pretekli teden porušili tamkajšnji kamp, imenovan “Džungla”.

Kritiki takšne promigrantske politike so upravičeno zaskrbljeni, saj bo novi kamp v Parizu skorajda zagotovo privabil tisoče novih neznanih mladih moških iz Afganistana in Eritreje, za katere nihče ne ve, kakšni so njihovi nameni. Daily Mail citira eno izmed upokojenk, ki živi v neposredni bližini novega kampa in predstavlja splošno mnenje prebivalcev v tem delu Pariza: “Zagotovo bo ta novi kamp magnet za prebežnike z vseh koncev in krajev. Morali bi jih poslati naravnost v Anglijo, kamor tudi želijo!”

Kjer so migranti, tam je kriminal
Primeri drugod po Evropi, zlasti Nemčiji, pričajo o porasti kriminala v krajih, kjer so naselili ekonomske migrante, katerih cilj pa je večinoma Velika Britanija ali Severno Porenje. “Bojimo se vseh teh tisočev mladih moških, ki si želijo nekam drugam. Kamp bo hitro zapolnjen, nezadovoljstvo bo naraščalo, z njim kriminal, ostali pa bodo razgrajali po ulicah,” zaskrbljeno poudarja omenjena sogovorka.

Ekonomskim migrantom pa očitno novi kamp sploh ni všeč, saj jih spominja na zapor. Obdan je z žico in ima varnostno kontrolo na izhodnih vratih, prebežniki pa si nikakor ne želijo, da bi njihovo početje kdo nadziral s kamerami.

In če lokalno prebivalstvo novi migrantski kamp zelo skrbi, je drugačnega mnenja še naprej pariška županja Anne Hidalgo. “Nismo naivni. Ta center ne bo rešil vseh naših težav, ampak končno imamo vsaj humano alternativo za vse na ulicah živeče ljudi,” je v intervjuju za francoske medije poudarila Hidalgova.

Pariški kamp, ne presenetljivo, je bil zgrajen izključno za moške, medtem ko za prihodnje leto v mestu Ivry-sur-Seine načrtujejo tudi gradnjo prepotrebnega kampa za ženske in otroke. Zanimivo čemu svetovni levičarji dajejo prednost.

L. S.