fbpx

Spektakularen obračun za evropski prestol

Antoine Greizmann in Cristiano Ronaldo (foto: epa)

Francoska nogometna reprezentanca bo v Parizu lovila svojo tretjo evropsko krono. Nasproti ji bo stala Portugalska, ki bo lovila svojo prvo. Na Stade de Franceu si bosta nasproti stala tudi zvezdnika Cristiano Ronaldo in Antoine Greizmann, oba pa bosta na svojih plečih nosila veliko breme.

Cristiano Ronaldo je z Argentincem Lionelom Messijem največji zvezdnik zadnjega desetletja. Portugalec je v Franciji zadel trikrat, na EP devetič, s čimer se je na vrhu strelcev vseh časov izenačil z nekdanjim francoskim zvezdnikom Michelom Platinijem, ki pa je za strelski dosežek potreboval le eno prvenstvo, Cristiano Ronaldo pa štiri. Na drugi strani napada je Greizmann, soigralec Jana Oblaka pri madridskem Atleticu, na svojem prvem turnirju stare celine pri šestih golih in bo skoraj zagotovo dobil nagrado za najboljšega strelca prvenstva, razen če se Ronaldu, Naniju, Olivierju Giroudu ali Dimitriju Payetu, vsi imajo po tri gole, v finalu “strga”.

Prav omenjena napadalca, ki sta se že konec maja pomerila v finalu lige prvakov, Greizmann v dresu Atletica, Ronaldo pa v dresu Reala Madrida, bosta v središču pozornosti, njuni rojaki upajo, da jim bosta priigrala lovoriko. Portugalska lovi sploh svojo prvo, leta 2004 je bila na domačih tleh druga, Francija pa tretjo, prvo po letu 2000, pred tem je bila najboljša v Evropi leta 1984 prav tako doma. Ima še en naslov, in sicer svetovnega prvaka, tudi tega je osvojila v Franciji.

Francozi verjamejo v zmago
V vlogi favorita je Francija. Na Euru 2016 je pokazala veliko talenta, tudi statistika in zgodovina sta na njeni strani. Galski petelini so tekmece s Pirenejskega polotoka premagali kar 18-krat v 24 poizkusih, tudi v polfinalu EP 1984 in 2000. V primeru uspeha bo Francija izenačila rekord Španije in Nemčije s tremi naslovi evropskega prvaka. “Upam, da dvignemo lovoriko. Navdušeni smo, kot mali otroci smo. Zavedamo se, da je za nami celotna država, vse dajemo za njihovo veselje,” je po polfinalni zmagi proti Nemčiji dejal Greizmann, njegov selektor Didier Deschamps pa je dodal: “Najpomembnejši korak za nas bo v nedeljo. Imamo svoje možnosti, imajo jih tudi Portugalci. Ker smo izločili Nemčijo in smo gostitelji, še ne pomeni, da imamo super moči. Verjamemo vase, vase pa verjamejo tudi Portugalci.”

Sanje lahko postanejo resničnost
Portugalska vse do polfinala z Walesom ni okusila slasti zmage po rednem delu, Otočane pa je odpravila z dvema hitrima goloma na začetku drugega polčasa. Portugalci so se izkazali s trdno obrambo, ki pa bo na posebej težkem preizkusu proti Francozom. “Verjamem, da sanje lahko postanejo resničnost. Upam, da bomo zapustili igrišče z nasmeškom na obrazu in ne s solzami kot leta 2004. Vedno sem sanjal, da bom s Portugalsko kaj osvojil, zdaj sem le korak stran od tega,” si želi Ronaldo, selektor Fernando Santos pa pravi: “To je moja država, moja zastava, moja domovina, zame je to zelo pomembna tekma. To bo vrhunec naših karier.”

Obljubljajo nor spektakel
Francija že celoten turnir igra na krilih navijačev, ki so reprezentanco po dolgih letih škandalov, nesoglasij in rezultatskih razočaranj spet vzljubili. Za polfinalno tekmo se je po Eifflovim stolpom zbralo 90.000 navijačev, ki so skupaj gledali tekmo in navijali za svoje rojake na zelenici v Marseillu, še nekaj deset tisoč jih je bilo po drugih mestih.

“Podpora ljudi je neverjetna. Preden smo prišli na stadion, smo videli ljudi, ki so noreli. Še bolj noro bo v nedeljo,” obljublja Deschamps, ki je kot igralec s Francijo osvojil naslov evropskega in svetovnega prvaka, zato ima za svoje varovance marsikateri nasvet. “Ko sem si oblekel reprezentančni dres, sem bil najbolj ponosen na svetu. Nič ni večjega kot francoski dres. Včasih mogoče ni bilo tako, toda tega se fantje zdaj zavedajo, vedo, kaj lahko dajo ljudem, ko se odeti v francoske barve.”

M. P., STA