fbpx

Odslej denarna kazen za nošenje burke tudi v Bolgariji

Foto: epa

Bolgarski parlament je prižgal zeleno luč novemu zakonu, s katerim so bolgarski poslanci v državi prepovedali nošenje burk. Proti zakonu je glasovalo le osem poslancev. S tem je Bolgarija postala tretja država v Evropi, kjer so burke na javnih mestih prepovedane. Če bodo ženske ta zakon kršile, bodo morale plačati kazen v vrednosti okoli 100 evrov. 

To pa bo kazen le za prvi primer kršenja zakona. Če zakona ne bodo spoštovale tudi vnaprej, lahko kazen doseže višino do 800 evrov, kršiteljice zakona pa lahko doleti tudi prekinitev vseh socialnih ugodnosti, ki jih prejemajo od države.

Če se bodo kršitve ponavljale kljub kaznim, grozi kršiteljicam kar do pet let zapora ter kazen v višini 5.000 evrov. V zakonu je jasno navedeno, da je usmerjen proti nasilnemu vsiljevanju omejitev ter omejevanju osebne svobode in dostojanstva žensk, ki sta posebej prisotna v državah, kjer prevladuje radikalni islam.

Burke še niso problem, a lahko že kmalu postanejo
Za sprejem zakona je glasovalo kar 232 poslancev, proti sprejemu zakona pa se je izreklo le osem poslancev, ki prihajajo iz vrst turške stranke ter gibanja za pravice in svoboščine. Nasprotniki so dejali, da gre za patetičen zakon in popoln populizem ter da obstaja v državi zelo malo ljudi, ki nosijo burke, poroča Breitbart.

Na to pa je poslanec Julian Angelov odgovoril: ”Dejstvo, da imamo le 20 ali 100 žensk, ki nosijo burke, še ne pomeni, da moramo čakati, da bo takih oseb 150.000, preden bomo reagirali.” 

Prepoved zadeva vse državljane Bolgarije, migrante in začasne prebivalce ter velja za vse javne površine, vključno s parki, avtobusi, vlaki in šolami. Muslimani sicer predstavljajo okoli 12 odstotkov prebivalstva v Bolgariji, večina pa jih po rodu prihaja iz sosednje Turčije.

M. G.