Odštevanje do ruskih parlamentarnih volitev

Foto: epa

V deželi vodke, kaviarja in samomorilskih novinarjev se v zadnjih tednih pospešeno pripravljajo na prihajajoče volitve v spodnji dom ruskega parlamenta, t. i. dumo. Čeprav volitve v rusko dumo, ki bodo letos med 17. in 19. septembrom, torej čez natanko en mesec, s strani večine svetovnih medijev niso deležne takšne pozornosti kot npr. ameriške, britanske ali francoske volitve, so te kljub temu upoštevanja vreden spektakel, za katerega bo v prihodnjih tednih živelo in dihalo tako rekoč celotno Putinovo carstvo.

Da bo šlo vse kot po maslu, ruska tajna služba FSB (naslednica krvoločne sovjetske KGB) že marljivo polni ruske ječe s pravimi in domnevnimi političnimi oporečniki, v državnih laboratorijih ruski kemiki za najbolj zagrizene nasprotnike režima pospešeno varijo delikatese z aromo Novičoka, spletne armade ruskih trolov “Putinovega kuharja” Jevgenija Prigožina, pa so tudi že v polni ofenzivi tako na socialnih omrežjih, kot tudi v komentatorskih sekcijah spletnih portalov, kjer v nedogled poučujejo spletno občestvo o zlohotnih ambicijah EU, NATA, ZDA, Izraela, Rotschildov, Prostozidarjev, Vatikana in drugih svetovnih malopridnežev, ki želijo na te ultra legitimne in transparentne volitve vreči senco fiktivnosti ter vnaprejšnje prirejenosti.

Da so takšne in podobne malverzacije definitivno konstrukt rusofobnega Zahoda, je bilo v preteklosti že večkrat dokazano s strani “nepristranskih” ruskih medijev (RIA Novosti, Russia Today, Sputnik News itd.) in ruskih varnostnih organov, ki niso izjemno uspešni samo pri razbijanju podlih Zahodnih poskusov destabilizacije, ampak so pravi specialisti tudi za širjenje blaginje, miru in demokracije po Čečeniji, Gruziji, Ukrajini in Siriji.

Resna opozicija izločena iz igre
Kljub temu pa ni dvoma, da bodo letošnje ruske volitve zagotovo izjemno napete in nepredvidljive; ankete javnega mnenja so namreč izjemno izenačene, tako da si nihče ne upa napovedati ali bo dosedanja stranka uspela ohraniti večino, ali bo zmago slavila Združena Rusija (ruski javnosti znana predvsem kot “Partiya zhulikov i vorov” oz. “Stranka lopovov in tatov”), ali pa se bodo volivci odločili za ne tako nov obraz Vladimirja Vladimiroviča Putina. Državljani največje jedrske sile na svetu so se sicer nadejali, da bo na volitvah prisoten še nekoliko obsežnejši nabor kandidatov, vendar so ruske oblasti zaradi nedovoljenega posedovanja Novičoka in drugih subverzivnih dejavnosti iz volilne tekme že pred njenim začetkom izločile (beri: zaprle v “novodobno koncentracijsko taborišče” v Sibiriji) nevarnega tujega agenta, ustanovitelja in predsednika t. i. Protikorupcijske fundacije, Alekseja Navalnega, ki je sicer veljal za izjemno resnega konkurenta nekdanjega podpolkovnika KGB-ja.

Aleksej Navalni bo volitve pričakal v taborišču v Sibiriji. (Foto: epa)

Kakorkoli že, tekma se je začela in volilni kandidati poskušajo prebivalce naslednice Sovjetske zveze v svojih predvolilnih kompanijah premamiti s širokim naborom laskavih obljub, ki zajemajo vse od neizprosnega boja proti naci-fašističnemu NATO paktu, zaščite nacionalnih interesov in krepitve vojaške moči. Če bodo novoizvoljene oblasti poleg tega poskrbele tudi za digitalno preobrazbo svoje propadajoče države, boj proti podnebnim spremembam, modernizacijo zastarele ruske infrastrukture, višje dohodke srednjih slojev, zajezitev masovnih emigracij mladih in izobraženih Rusov v države članice naci-fašističnega NATO pakta ter zmanjšanje enormne neenakosti med bogatimi ter revnimi, sicer še ni znano, bodo pa prebivalci države z nepredstavljivo količino naravnih bogastev (med drugim z največjimi zalogami zemeljskega plina, drugimi največjimi zalogami premoga in osmimi največjimi zalogami nafte na svetu) zagotovo veseli vsakega ukrepa, ki bi nominalni BDP njihove 146-milijonske države dvignil nad nominalni BDP 30-milijonskega Teksasa.

Putinovo listo bo vodil pastir severnih jelenov
Putin, ki se skriva za fasado Združene Rusije in marioneto obrambnega ministra Sergeja Šojguja (nekdanjega pastirja severnih jelenov in gorečega šamana, ki ni služil niti dneva v ruski vojski), ki je na prihajajočih volitvah de jure nosilec liste Putinove stranke, takšnih ukrepov zaenkrat še ni obljubil, prav tako ne daje slutiti, da bi ob morebitni zmagi na hladno pospravil katerega od svojih astronomsko bogatih prijateljev (ki svoje nakradene milijarde skrbno skrivajo v bankah držav članic naci-fašističnega NATO pakta in tam kupujejo nogometne klube), malo možnosti pa je tudi, da bi se kemični morilec iz Kremlja odrekel svojemu, več kot milijardo dolarjev vrednemu, Črnomorskemu dvorcu ali pa zbirki dragocenih ur in kolekciji prestižnih avtomobilov. Kljub temu pa vse le ni tako črno, saj ruski ljubljenec slovenske levice svojih volivcev zagotovo ne bo prikrajšal za zatiranje, že tako in tako praktično neobstoječe medijske svobode, vzpostavitev še obsežnejšega nadzora nad njihovim vsakdanjim življenjem in razkazovanje vojaških mišic svoje nasilne države v ruski soseščini.

Putinov obrambni minister Sergej Šojgu (Foto: epa)

Tako da pustimo zdaj demokracijo, človekove pravice, vladavino prava in transparentnost in druge nepomembne banalnosti, prioriteta mora biti neizprosen boj proti zahodnemu imperializmu, zato živela bratska Rusija, viva la revolucion in pogumno naprej, tovariš Putin!

Andrej Žitnik