Ohlajanje evropskega gospodarstva se nadaljuje že 7. četrtletje zapored

Slika je simbolična (foto: EPA)

Ohlajanje evropskega gospodarstva se nadaljuje. Po ugotovitvah nemškega raziskovalnega inštituta IFO pa se je stanje v evroobmočju z negativnega prirasta 6,7 spustilo na negativnih 16,3 točke. To je najnižja ocena od pomladi 2013.

Gospodarske razmere v Nemčiji, Španiji, Avstriji in Finski se še naprej slabšajo. V zadnjem četrtletju se je po trditvah raziskovalnega inštituta IFO gospodarstvo v evroobmočju ohladilo že sedmo zaporedno četrtletje.

WES strokovnjaki so tako trenutno stanje kot pričakovanja za bodoče ocenili kot veliko slabša kot prejšnje četrtletje. Medtem ko v Franciji in Belgiji ni bilo zaznati sprememb, pa so bili vprašani v Italiji optimistični.

Nižja pričakovanja tudi glede uvoza in izvoza
Še posebej so strokovnjaki v evroobmočju znižali pričakovanja glede izvoza in uvoza. Ravno tako so veliko nižja pričakovanja glede vlaganj. Velik del vprašanih je kot problematično izpostavil pomanjkanje povpraševanja in trgovske ovire.

Podatki IFO inštituta.

Pričakovanja za inflacijo naj bi za letošnje leto bila med 1,5 in 1,3 odstotka, medtem ko srednjeročne napovedi za leto 2024 napovedujejo inflacijo od 1,9 do 1,8 odstotka.

Ivan Šokić

 • sodnikisozločinci

  Nikoli več ne bom kupil nemškega avtomobila, niti katerikoli nemške robe. Če bi radi, da svojo odločitev spremenim, izženite migrante in prepovejte priseljevanje.

 • skorpijon93

  slovenci zgleudjte s epo češki,slovaški !

 • xtc

  Čas je ,da v EU poči in ,da se začne njujno potrebno vzpostavljanje reda pa če tudi z silo.

 • xtc

  Definitivno EU tone k razpadu,Briti morajo vse tiste EU pritepence,ki so bili proti Brexitu,če ta uspa zmetat v Kanal in naj plavajo nazaj.

  • AlternativaZaSlovenijo

   VB tudi tone, sicer ne bi podaljševalo in podaljševali svoj brexit. Še malo pa jim bo razpadlo še kraljestvo.

 • Anton

  nafukal smo, v mislih imam delavce, ki se že sedaj komaj prebijajo skozi mesec

  sarkazem press

 • Andrej

  Nemcem pošljimo Šarca. Jim bo razložil, da pojma nimajo. Če mu mi verjamemo, morda mu bodo tudi oni.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!