fbpx

Hrvati z najnovejšo tehnologijo vzpostavljajo nadzor nad svojo mejo: Odslej bo migrantom še težje

Foto: YouTube

Hrvaško Ministrstvo za notranje zadeve nabavlja opremo, namenjeno predvsem preprečevanju nezakonitih prehodov migrantov. Postavljena pa bo na meji s Srbijo in Bosno in Hercegovino.

Hrvaško Ministrstvo za notranje zadeve začenja nabavljati novo opremo za zaščito hrvaške kopenske meje, ki je v prvi vrsti namenjena preprečevanju nezakonitih prehodov migrantov. Tako bodo na meji s Srbijo in BiH nabavili in izvajali stacionarne sisteme. Gre za devet teh sistemov, ocenjena vrednost njihovega nakupa pa je okoli 6 milijonov evrov brez DDV.

Ministrstvo za notranje zadeve bo po poročanju Večernjeg lista na osmih mestih vzdolž meje postavilo termovizijske kamere za dnevni in nočni nadzor, ki bodo povezane s krajevnimi koordinacijskimi centri (LCC) na pristojnih postajah mejne policije (PGP). Kamere bodo imele doseg do 20 kilometrov.

V Osješko-baranjski policijski upravi bodo nameščene sisteme izvajali na meji s Srbijo v PGP Beli Manastir in Dalj, kamere pa na Sokolovcu na telekomunikacijskem polu HT in v potniškem pristanišču Aljmaš na Donavi. Kar zadeva mejo z BiH, bodo kamere postavljene na silosu Bjeliš v istoimenski industrijski coni na Policijski upravi Brodsko-posavske županije, to je na Policijski postaji Slavonski Brod. V Ličko-senjski policijski upravi, na območju PGP Korenica, bodo kamere nameščene na steber Tele2 na lokaciji Kurjak-Udbina in na steber A1 na lokaciji Bjelopolje, medtem ko bodo na območju PGP Donji Lapac nameščene na hribu Lisac.

Na območju Šibensko-kninske policijske postaje Knin, bodo kamere nadzirale mejo s hriba Plješevica na lokaciji sistema MUP tetra, na Policijski upravi Splitsko-dalmatinske županije, PGP Vrgorac, pa bodo kamere nameščene na steber oddajnika in privez na hribu Gradina. LCC bodo med drugim opremljeni s štirimi LCD zasloni.

Zaznavanje ljudi, oddaljenih 15 kilometrov in več
Poleg tega bo na vsakem policijskem sedežu nameščen nov omrežni usmerjevalnik in omrežno stikalo, ki bo omogočal prenos slik in video signalov s kamer v Nacionalni koordinacijski center v Zagrebu. Deveti sklop stacionarnega sistema bo varnostni. Doseg termovizijskih kamer v zelo dobrih vremenskih razmerah mora biti v skladu s tehnično specifikacijo razpisne dokumentacije – objavljene v predhodnem postopku posvetovanja –  in sicer omogoča odkrivanje vozil oddaljenih 20 ali več kilometrov ter odkrivanje oseb v razdalji 15 kilometrov. S pomočjo kamer naj bi človeka prepoznali na sedmih kilometrih, vozilo pa na 12 kilometrih.

Samodejnost nadzora
Termovizijske in dnevne/ nočne kamere morajo imeti tudi funkcijo samodejnega nadzora gibanja določenega predmeta v nadzornem območju, sistem pa mora imeti tudi možnost hkratnega prikazovanja video tokov s termovizijske kamere in dnevne/ nočne kamere. Poleg tega Ministrstvo za notranje zadeve za vleko prikolice načrtuje nabavo osmih kompletov mobilnih termovizijskih kamer s terenskimi vozili brez policijskih oznak. Ocenjena vrednost tega javnega naročila je 2,45 milijona evrov brez DDV. Mobilni sistem je namenjen začasnemu in občasnemu nadzoru delov državne meje na mestih, ki niso zajeta s stacionarnimi sistemi. Mobilne kamere morajo imeti doseg zaznave osebe znotraj šestih ali več kilometrov, vozila pa devet ali več kilometrov. Hrvaška policija bo mejo spremljala tudi s 84 novimi napravami za nočni vid. Ocenjena vrednost tega javnega naročila je 570 tisoč evrov brez DDV. Gre za infrardeče ročne naprave oziroma daljnoglede, ki morajo imeti za zaznavanje oseb domet najmanj 200 metrov ter so sposobne določiti identiteto osebe na 100 – metrski razdalji.

Aleš Ernecl