fbpx

Okoljski aktivisti, ki so na Arktiki snemali dokumentarec o ledenikih, ki izginjajo zaradi globalnega segrevanja, končali ujeti v zaledenelem morju

Ladja ujeta v ledu MS Malmo (vir: twitter)

Medtem ko okoljski bojevniki skušajo rešiti svet pred mlini na veter, pa narava vztraja pri svojem. Nedavno so aktivisti, ki so na Arktiki snemali dokumentarec o topljenju ledenikov, sami končali ujeti v ledu. Podobno se je zgodilo že julija, ko so aktivisti predvidevali, da bi se led moral topiti. Narava nekako noče sodelovati z levičarsko ekopropagando.

Ladja MS Malmo, ki se ukvarja z arktičnimi turami, je v torek, 3. septembra 219 s 16 potniki na krovu končala ujeta v led, na pol poti med Norveško in severnim polom. Ladjo je led zajel nedaleč od Longyearbyena, ki spada k arhipelagu Svalbard.

Na ladji je bila prisotna filmska ekipa, ki je po pisanju Electroverse snemala dokumentarec o klimatskih spremembah in topljenju arktičnega ledu. Vseh 16 aktivistov je bilo navkljub težkim pogojem reševanja uspešno evakuirano s pomočjo helikopterja.

Narava postavlja alarmiste na laž
Preostalih sedem članov posadke je ostalo na krovu ladje, kjer naj bi še vedno čakali na pomoč ladje obalne straže. “Nekaj je hudo narobe z arktičnim ledom, namesto, da bi se topil kakor so ukazali pri Medvladnem forumu za podnebne spremembe Združenih narodov, je ladjo bojevnikov proti klimatskim spremembam ujel,” so bili hudomušni pri Maritime Bulletinu.

A to ni bil prvi tak incident kjer se domnevno led, ki se topi kar noče stopiti. V juliju je arktični led presenetil norveškega ledolomilca Kronprins Haakon. “Pričakovali smo več topljenja,” je takrat po pisanju Electroverse povedal kapitan Johnny Peder Hansen.

https://twitter.com/WappyGilmore/status/1171248415264727040?

Led je bil sredi julija še vedno debel tri metre, kar je pomenilo, da se je ledolomilec navkljub svoji posebni opremi, lahko zgolj obrnil nazaj.

Ivan Šokić