fbpx

Omikron obkolil Slovenijo, potrebna bo skrajna previdnost: Primere odkrili v Italiji, Avstriji in tudi na Hrvaškem

Foto: epa

Na Hrvaškem so pri dveh osebah, ki sta zboleli za covidom-19, potrdili visok sum na okužbo z različico novega koronavirusa omikron, je danes potrdila epidemiologinja Goranka Petrović iz nacionalnega zavoda za javno zdravje (HZJZ). Rezultat sekvenciranja naj bi bil znan v ponedeljek. Primere so pred tem že odkrili v Italiji in Avstriji. Le še vprašanje časa je, kdaj bo mutiran virus zaznan tudi pri nas.

V Južnoafriški republiki odkrit novi sev covida-19 se z neverjetno hitrostjo širi po svetu, Evropske države pa so bile med prvimi, ki so zaznale mutiran virus na svojih ozemljih.

Pri tem pa se mnogi obnašajo, kot da te nevarnosti ni. V Ljubljani in drugod po Evropi so namreč potekali množični protesti proti ukrepom, namenjenim zajezitvi širjenja virusa. V avstrijski prestolnici Dunaj jih je danes protestiralo več kot 40 tisoč.

Prav tako so še včeraj v centru Ljubljane delovale stojnice, kjer se toči alkohol, streže hrana in kjer se je zadrževala velika masa ljudi. Vse to po mnenju strokovnjakov znatno povečuje možnosti širjenja okužb in pritiske na bolnice.

Sara Kovač