fbpx

Odvetnik Donalda Trumpa Rudy Giuliani prepričan, da je ukrajinska plinska družba Burisma nekdanjemu podpredsedniku ZDA Bidnu plačala 900 tisoč dolarjev za lobiranje!

Foto: Twitter

Odvetnik predsednika Donalda Trumpa trdi, da je ukrajinska plinska družba Burisma plačala Joeju Bidnu 900 tisoč dolarjev za lobiranje, pri čemer se sklicuje na dokumente, ki jih je izdal ukrajinski poslanec.

Rudy Giuliani, Trumpov osebni odvetnik, je navedel nove obtožbe, ki jih je na tiskovni konferenci v Kijevu povzel ukrajinski poslanec Andrij Derkač, in sicer, da ima preiskovalne dokumente, ki kažejo, da je Burisma, ukrajinska plinska družba, plačala Joeju Bidnu 900 tisoč dolarjev honorarjev za lobiranje.

“Biden, njegov sin in njegov brat so imeli 30-letno prevaro, da so lahko zaslužili milijone dolarjev, prodali svojo javno funkcijo,” je Giuliani povedal v intervjuju z voditeljem Fox Newsa Seanom Hannityjem. “Senator prvi, podpredsednik drugi. Ukrajina – le vrh ledene gore,” je nadaljeval Giuliani. Dokument, ki ga je ukrajinski poslanec Andrij Derkač objavil v ponedeljek, dokazuje, da je Biden povezan z več ključnimi akterji v aferi Burisma. Giuliani meni, da je Biden prekinil ukrajinsko preiskavo Burisme, kjer je bil njegov sin Hunter globoko vpleten vse od leta 2014 pa do začetka tega leta.

Foto: Twitter

Na tiskovni konferenci v Kijevu je Derkač javno objavil dokumente, ki jih je prejel od preiskovalnih novinarjev, vključno z dopisovanjem med uradniki ukrajinskega Nacionalnega protikorupcijskega urada (NABU) in predstavniki diplomatskih predstavništev tujih držav. Derkač je dejal, da dokumenti dokazujejo honorarje, ki jih je Burisma plačala Bidnu prek posrednika. Dokumentov ni bilo mogoče takoj preveriti, poroča Daily Mail.

“To je bil prenos sredstev skupine Burisma za lobistične dejavnosti, kot preiskovalci verjamejo, osebno Joeju Bidnu prek lobističnega podjetja,” je dejal Derkač. “Sredstva v višini 100 tisoč evrov so bila nakazana ameriškemu podjetju Rosemont Seneca Partners, ki je po odprtih virih povezano z Bidnom. Referenčno plačilo je bilo plačilo za svetovalne storitve,” je še dodal. Derkač je vztrajal, da je Biden, ko je opravljal funkcijo podpredsednika, svoj vpliv izkoristil za razbijanje preiskave Burisme, kjer naj bi Biden po zaslugi korporacijskega odbora zaslužil kar 50 tisoč dolarjev mesečno. Ameriško pravosodno ministrstvo je pozval, naj samostojno razišče njegove navedbe in dokumente, ki jih je izdal. Giuliani je vztrajal, da Derkačeva tiskovna konferenca daje težo trditvam o Bidnu, ki jih je Giuliani energično promoviral v intervjujih.

Eva Poljanc