fbpx

OPEC v navezi z Rusijo kartelno dviguje ceno nafte, a teh težav sploh ne bi bilo, če počasni Joe ne bi uničil ameriške naftne industrije

OPEC v navezi z Rusijo kartelno dviguje ceno nafte, a teh težav sploh ne bi bilo, če počasni Joe ne bi uničil ameriške naftne industrije (foto:epa)

Saudova Arabija in Rusija, ki delujeta kot voditelji energetskega kartela OPEC Plus, sta se v sredo strinjali z največjim zmanjšanjem proizvodnje v več kot dveh letih, da bi zvišali cene, s čimer sta nasprotovali prizadevanjem Združenih držav in Evrope, da bi zadušile ogromne prihodke. Moskva žanje dobiček od prodaje surove nafte. ZDA so zaradi njihove odločitve “v hudem krču”, njihovo potezo pa označujejo za sovražno, čeprav številni menijo, da je za razpad naftne industrije kriv sam ameriški predsednik Joe Biden.

Zavezništvo držav izvoznic nafte OPEC+ se je v sredo odločilo močno zmanjšati proizvodnjo, da bi podprlo padajoče cene nafte. Gre za potezo, ki bi lahko zadala nov udarec svetovnemu gospodarstvu v težavah in zvišala politično občutljive cene črpalk za ameriške voznike tik pred ključnimi državnimi volitvami. Proizvodnja nafte se je znižala za 2 milijona sodov na dan, ZDA pa so od zavrnitve izgradnje plinovoda Keystone XL zdaj v paniki.

Čeprav bi ZDA zdaj OPEC plus okrivile za namerno zniževanje proizvodnje nafte kot dejanje iz sovražnosti, so številni prepričani, da je v večini za trenutno nemočno situacijo ZDA kriv prav predsednik Joe Biden. Ne glede na odločitev OPEC Plus je resničnost taka, da sprejemanje zakonodaje, ki je sovražna ameriški naftni in plinski industriji, še otežuje okrevanje domače proizvodnje. Torej, namesto da bi ZDA prosile Rusijo in OPEC, naj črpata več nafte, bi lahko ZDA interno storila več, da bi sama lahko črpala več nafte. Na tveganja energetskih politik predsednika Bidna so mnogi opozorili večkrat, med njimi tudi strokovnjak za energijo Alex Epstein, ki je na Twitterju zapisal: Bidnova administracija zmanjšanje proizvodnje OPEC imenuje “sovražno dejanje”. Če pa ne bi bilo več kot sto “sovražnih dejanj” proti ameriški naftni industriji predsednika Joeja Bidena, kot “zagotavljam vam, da bomo ukinili fosilna goriva”, ne bi bili tako ranljivi za OPEC.

Nekdanji predsednik Donald Trump se je strinjal z izgradnjo plinovoda Keystone XL pod pogojem, da za izdelavo uporabijo ameriško železo, Biden je s svojim mandatom izgradnjo odpovedal. (Foto: epa)

Biden storil usodni korak k naftni negotovosti
Biden je namreč uničevalno potezo za ameriško naftno industrijo storil s prekinitvijo izgradnje plinovoda Keystone XL, ki bi ZDA omogočil to, da se ji v prihodnosti ne bi bilo več treba zanašati na bližnjevzhodno nafto. To mu očitajo številni, med drugim tudi eden od uporabnikov Twitterja, podjetnik Michael Seifert, ki je zapisal: “Joe Biden je preklical naftovod Keystone XL, ki bi v Ameriko dobavil 830.000 sodčkov nafte na dan, in je dal manj zakupov nafte in plina kot katerikoli predsednik po drugi svetovni vojni. Zdaj se naša država preriva, ko OPEC+ objavi, da zmanjšuje proizvodnjo nafte.”

Predsednik Biden in evropski voditelji so pozvali k večji proizvodnji nafte, da bi znižali cene bencina in kaznovali Moskvo za njeno agresijo v Ukrajini. Rusijo so obtožili, da uporablja energijo kot orožje proti državam, ki nasprotujejo njeni invaziji na Ukrajino, in očitne odločitve ni bilo mogoče spregledati.

Princ Abdulaziz bin Salman Al Saud (levo), minister za energijo, industrijo in mineralne vire Saudove Arabije, sedi pred grafikonom mesečne primerjave cen energije med tiskovno konferenco zasedanje članic Organizacije držav izvoznic nafte (OPEC) in nekaterih nečlanic na čelu z Rusijo, skupaj znanih tudi kot OPEC+ na Dunaju, 5. oktober 2022. (Foto: epa)

Tega si Bela hiša definitivno ne želi, je pa to natanko tisto, kar hoče Rusija, saj bi ji to pomagalo prebroditi grozečo evropsko prepoved uvoza nafte,” je dejal Bill Farren-Price, vodja makroanalize nafte in plina pri raziskovalnem podjetju Enverus. Prav tako postavlja Saudovo Arabijo na diplomatsko “trčenje” z Združenimi državami, je dejal.  V izjavi je OPEC+ dejal, da je odločitev temeljila na “negotovosti, ki obkroža obete svetovnega gospodarstva in naftnega trga”. Vpliv zmanjšanja proizvodnje na cene nafte – in s tem na ceno bencina, proizvedenega iz surove nafte – bo nekoliko omejen, ker članice OPEC+ že zdaj ne morejo izpolniti kvot, ki jih je določila skupina. Zavezništvo je tudi sporočilo, da obnavlja sodelovanje med članicami kartela OPEC in nečlanicami, med katerimi je najpomembnejša Rusija. Dogovor naj bi se iztekel konec leta.

Foto: epa

Biden je poskušal pridobiti dobropis za cene bencina, ki so padle s povprečne junijske najvišje vrednosti 5,02 $ – pri čemer so uradniki administracije poudarili napoved konec marca, da bo milijon sodčkov na dan sproščen iz strateških rezerv za šest mesecev. Visoka inflacija bistveno ovira Bidnovo odobravanje in je poslabšala možnosti demokratov na vmesnih volitvah.

Tanja Brkić