fbpx

Poljska namerava na ukrajinsko mejo namestiti nemške raketne sisteme Patriot

Foto: epa

Poljski obrambni minister Mariusz Błaszczak je potrdil, da je od Nemčije dobil potrdilo za namestitev dodatnih sistemov zračne obrambe Patriot, in dodal, da bodo nameščeni na meji z Ukrajino.

Błaszczak je dejal, da je to predlagal nemški strani med telefonskim klicem 21. novembra. Po eksploziji rakete v poljski vasi Przewodow je nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht dejala, da bo njena država zagotovila raketne sisteme patriot in pomagala Poljski pri njenem zračnem nadzoru z letali Eurofighter.

Patriot je ameriški protiletalski sistem srednjega dosega, zgrajen za prestrezanje prihajajočih raket. Poljska vojska jih uporablja od oktobra in bo do konca leta 2022 prejela dve dodatni bateriji patriot (16 lanserjev), je zapisal RFM 24.

15. novembra je med obsežnim ruskim napadom na Ukrajino eksplozija ubila dva človeka v poljski vasi Przewodow, približno šest kilometrov zahodno od ukrajinske meje.

Po besedah ​​Jakuba Kumocha, vodje urada za mednarodno politiko poljskega predsednika, je poljsko-ameriška preiskovalna skupina našla dokaze, da je šlo za ukrajinsko raketo zračne obrambe, ki je bila uporabljena za sestrelitev ruske rakete, a je zgrešila cilj in padla v Przewodow.

Foto: Twitter

Ukrajina je zanikala obtožbe in zahtevala dostop do preiskave. Rzeczpospolita je ob sklicevanju na vire, ki so seznanjeni z zadevo, poročala, da se poljsko tožilstvo ne bi strinjalo, da se ukrajinska stran vključi v preiskavo.

Medtem približno 70 odstotkov Poljakov meni, da eksplozija v Przewodowu, ki naj bi jo povzročila ukrajinska raketa zračne obrambe med množičnim ruskim napadom 15. novembra, ne bo vplivala na poljsko-ukrajinske odnose.

Andrej Žitnik